Een “sterrenzone” in het Dalfser Vechtdal - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Een “sterrenzone” in het Dalfser Vechtdal

DALFSEN – Een karakteristiek open en donker gebied langs de Vecht tussen Dalfsen en Oudleusen waar je zonder vals licht kunt genieten van de sterrenhemel. Dat is de wens van de gemeenteraad in Dalfsen en heeft daarom verzocht om dit plan verder uit te werken.

In de Randstad zie je haast helemaal geen sterren, maar ook in onze gemeente is het best lastig om donkere plekken te vinden met een ruim zicht op de sterrenhemel. Dat was voor de fractie van de ChristenUnie reden om een voorstel te lanceren om het genoemde gebied als sterrenzone aan te duiden.

Hoewel het gebied al relatief donker is, wordt het wel bedreigd door steeds oprukkende bebouwing en lichtpunten. Ook extreem verlichte woningen en onhandig afgestelde straatverlichting leidt tot storend licht. De gemeente gaat nu een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden om de donkerte daar te versterken. Dit past in het bestaande beleid van de gemeente en kan voor inwoners en toeristen weer een nieuwe dimensie toevoegen aan het beleven van rust en ruimte.

Bovendien is het goed voor het wild dat daar leeft en draagt het bij aan energiebesparing.

“Sta op een onbewolkte avond eens stil op een donkere plek en kijk omhoog. Je verbaast je over de sterrenhemel. Dat je zo dicht bij huis kunt genieten van onmetelijke afstanden vind ik prachtig” zegt initiatiefnemer Luco Nijkamp. “Zeker nu de lange avonden er weer aankomen.”

Voorbeeld van vervuiling in het betreffende gebeid (zie foto).

Artikel delen: