VVN  afd. Dalfsen: Even jouw aandacht voor het volgende. - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

VVN afd. Dalfsen: Even jouw aandacht voor het volgende.

DALFSEN – VVN afd. Dalfsen, Gemeente Dalfsen en Politie Dalfsen vragen uw en jouw aandacht voor het volgende. “Nu we de winter ingaan moeten we weer vaker in het donker fietsen. En dan gaat het erom dat je gezien wordt door de andere verkeersdeelnemers. Dus: AAN in het donker, zodat je weer veilig thuiskomt.” Cora van Nieuwenhuizen – Minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

AAN in het donker
Fiets je met fietsverlichting aan, dan verklein je de kans op kleerscheuren. Je valt dan namelijk meer op en ook zie jij de weg voor je een stuk beter. Gelukkig gaan de meeste fietsers goed zichtbaar over straat. Sta jij ook AAN?

Veilig Verkeer Nederland fietsverlichting, fiets, zichtbaarheid
Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het dan ook verplicht verlichting te voeren. Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar vaste fietsverlichting heeft veel voordelen. Daarom zijn wij hier voorstander van.

Hoe val jij op?
Je kan zelf al veel doen om lekker op te vallen in het verkeer.

1. Zet je fietslicht aan
Meedoen is makkelijk! Een handig signaal is de straatverlichting. Staat deze aan? Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht.

2. Check je fiets
Is jouw fietsverlichting en -reflectie in orde? Je controleert het gemakkelijk met de VVN Fietscheck. Is je verlichting kapot? Repareer het zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker, zodat je weer veilig onderweg kunt.

3. Val op met je kleding
Bij regen, schemering en in het donker valt felle of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen.

We roepen dan ook iedereen op om bovenstaande regels goed te lezen en op te volgen.
Ouders; ook u kunt helpen, controleer of uw kind een fiets met goed werkende verlichting heeft, uw kind is een kostbaar bezit en een simpel lampje mag nooit hun veiligheid in gevaar brengen. Iedere automobilist weet hoe slecht fietsers zonder licht zichtbaar zijn in het donker, vooral bij nat weer.

De regels voor fietsverlichting
Waar voldoet correcte verlichting aan? Mag je verlichting knipperen? Waar kun je losse lampjes aan bevestigen? We vertellen je alles over de regels voor fietsverlichting.

Met onze fietsverlichtingscampagne zetten we ieder jaar fietsverlichting in de ‘spotlight’. Bijvoorbeeld met tips om op te vallen, reparatie-video’s en manieren om in actie te komen. Is jouw fietsverlichting in orde? Lees de wettelijke regels hieronder!
Wanneer doe je je licht aan?
Je herkent het vast: je zit ’s avonds in de auto en opeens valt het op hoe slecht een fietser zonder licht te zien is. Het is dan ook verplicht je fietsverlichting aan te hebben in het donker én bij slecht zicht overdag. Je kunt een boete krijgen als je verlichting in deze situaties niet in orde is. Een handige cue voor ’s avonds is: straatverlichting aan = fietsverlichting aan.
Regels voor fietsverlichting
De wettelijke regels voor fietsverlichting in het kort:
• Wit of geel licht voor, rood licht achter.
• De lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
• De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.
• De lampjes moeten goed zichtbaar zijn, er mag dus niets voor of overheen hangen.
• De lampjes mogen niet knipperen.
• Heeft je fiets twee voorwielen? Dan moeten aan de voorkant twee witte of gele lichten gevoerd worden op gelijke afstand vanuit het midden van de fiets.
• Het gebruik van extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.
Vaste fietsverlichting
Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar vaste fietsverlichting heeft veel voordelen. Daarom zijn wij voorstander van het gebruik van vaste fietsverlichting. Hierbij is het wel belangrijk dat de verlichting het keurmerk heeft. Op de website van Stichting RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) vind je tips, feitjes en de merken die het keurmerk hebben. Is je fietsverlichting kapot? Met onze handige uitlegvideo’s repareer je dit gemakkelijk zelf!
Losse fietslampjes
Gebruik je toch losse lampjes? Dan mag je ze in plaats van op je fiets ook vastmaken aan je kleding of op je tas. Dit mag alleen op het bovenlichaam. Het bevestigen van lampjes op je hoofd, armen of benen is dus niet toegestaan.
Regels voor reflectie
Ook reflectie is belangrijk om goed op te vallen op de fiets. De wettelijke regels hiervoor zijn:
• Een rode reflector (geen driehoek) op de achterkant van de fiets.
• Witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden.
• 4 (amber)gele reflectoren op de trappers.
• Spaakreflectoren, die in de lengte op een spaak worden vastgemaakt, zijn niet toegestaan.
• Heb je een fiets met 2 achterwielen? Dan moet aan de voorkant een extra witte reflector worden bevestigd.
Bron: VVN, zie onderstaande link
https://vvn.nl/nieuws/wintertijd-fietsverlichtingscampagne-van-start

Artikel delen: