Sleuteloverdracht bij stichting de Enk  - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Sleuteloverdracht bij stichting de Enk 

LEMELERVELD – Leer- en werkbedrijf de Enk is inmiddels 7 jaar gevestigd in het oude pand van Willem Koerhuis aan de Vilstersestraat. Veel is er al verbouwd en op dit moment wordt er ook driftig gebouwd. De winkel tijdelijk gesloten (alleen op afspraak).

Ook op directiegebied staat er weer wat te gebeuren. Voor Sukerbiet/de Lemelervelder genoeg reden om ons  neusje eens  tegen het raam te duwen en polshoogte gaan nemen. Daarom maar eens afgesproken met de nog “zittende directeur” Joop Holtmaat.  Als je binnenkomt heb je niet de indruk, dat de directeur je te woord staat. Joop loopt rond, zoals ik hem al veertig jaar ken, gewoon in werkkleding en geen poespas. Op zijn vrije dag, want hij werkt nog drie dagen, is hij ook gewoon vrijwilliger, die vrolijk een trap staat te schilderen. We gaan naar een vergaderkamertje boven, waar zijn rechterhand Marianne van Dam ook aanschuift.

Even een stukje historie….

Als zorgwerker bij een paar grote instellingen had Joop genoeg van al die bureaucratie. Hij wilde naar een zorgsysteem, waarin het individu centraal staat en geen nummer is. 12 jaar geleden heeft hij de stoute schoenen aangetrokken en is samen met Marianne begonnen  met een eigen groep  in een ruimte bij landbouwmuseum de Laarman. Het eerste anderhalf jaar was het puur vrijwilligerswerk, maar na verloop van tijd kon de move gemaakt worden naar een betaalde baan. Ze startten met een kaarsenmakerij, dat begon te lopen met 8 enthousiaste deelnemers. Via Willem Koerhuis, ondertussen zelf ook deelnemer, werd een link gelegd met een deel van zijn oude pand in Lemelerveld( Koen Boshuizen heeft in het andere(achterste) deel nog een tijdje een motorzaak gerund)  Zo werd 7 jaar geleden ook gestart in een wat groter dorp. Toen Koen vertrok naar Raalte kregen ze de beschikking over een groter deel van het pand, kon een mooie timmerwerkplaats gemaakt worden, een schilderafdeling en een fietsenmakerij. Ook werden er activiteiten ontwikkeld in groenvoorziening en tuinonderhoud. Na 5 jaar werd er een open huis georganiseerd en de publieke opkomst was overweldigend. Uiteindelijk diende zich 3 jaar geleden een dorpsgenoot aan, die het pand wel wilde kopen voor de Enk, vertrokken Willem en Liesbeth uit de bovenliggende woning en kreeg men de beschikking over het hele pand en werd alles ondergebracht in een stichting onder dezelfde naam leer- en werkbedrijf de Enk en met een AMBI-status. Tot op de dag van vandaag wordt er hard gebouwd door de vrienden van de Enken vele vrijwilligers aan het optuigen van de verschillende ruimtes, maar wel moeten altijd eerst de centjes verdiend worden. Gelukkig bieden ook vele bedrijven hun diensten aan, al of niet geheel  belangeloos.

Ondertussen wordt de Enk gerund door 4 fulltimers(Joop, Marianne, Jet en Frank) en vele vrijwilligers. De kaarsenmakerij en alle andere activiteiten werden  1 januari 2020 definitief overgeheveld van Luttenberg naar Lemelerveld. Zo’ n gemiddeld 15 deelnemers zijn elke dag bezig om leuke dingen te maken, die in de winkel  verkocht worden, maar je kunt ook dingen laten maken, zoals meubels, schilderijen, fietsen opknappen(zie voor alle mogelijkheden op facebook: https://www.facebook.com/Leer-en-werkbedrijf-de-Enk-Lemelerveld-1434186450140747 of kijk op de website: www.stichtingdeenklemelerveld.nl.

Joop Holtmaat heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en heeft het stokje overgedragen aan zijn rechterhand Marianne. Donderdag was zijn laatste (betaalde) werkdag. Om drie uur was de officiële sleuteloverdracht  en heeft Joop voor de laatste keer zijn deelnemers en collega’s toegesproken, hetgeen hem zichtbaar moeite kostte. Ook enkele deelnemers hielden het niet droog. Als cadeau kreeg hij onder meer een schilderij aangeboden met zijn beeltenis, gemaakt door een van de deelnemers. Voorlopig echter geen eervol en feestelijk afscheid, want door de coronaperikelen wordt dat een poosje verschoven. Er is een nieuwe jonge kracht Mathijs aangetrokken en Joop blijft als vrijwilliger betrokken bij zijn geesteskindje. Het zal nog niet meevallen om iets, wat je in jaren opgebouwd hebt, uiteindelijk los te laten al heeft hij in Marianne een zeer ervaren opvolger. Marianne namens de redactie succes gewenst en maak  iets van de Enk, waar de deelnemers en de inwoners nog lang van kunnen genieten. En Joop geniet van je verdiende rust. En maandag ben je gewoon weer welkom als vrijwilliger.

Tekst: Willem van Trui.

Foto's 4
Sleuteloverdracht bij stichting de Enk  - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sleuteloverdracht bij stichting de Enk  - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sleuteloverdracht bij stichting de Enk  - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: