We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper

We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper

DALFSEN – HELLENDOORN – HAARLE – Het werd tijd om onze rubriek “hoe is het met” even weer wat aan te vullen. Dus even contact zoeken met Eddy Schipper, die al van jongs af aan kind aan huus is in Dalfsen. Het begon allemaal in Hellendoorn, daar kreeg Eddy verkering (zo noemden ze dat toen) met een 15 jarige Greet Keuter.

Hij was 17 jaar. Als belhamel (woonachtig in Hellendoorn) scheurde hij en zijn kameraden de wijde omgeving door, op zijn opgevoerde Zundapp brommert. Overal waar ook maar iets te roeken was, waren zij ook. Zo kwam hij natuurlijk ook bij het Boskamp in Dalfsen, die camping had toen dezelfde naam als het restaurant.

Hij wist niet alleen Greet te overtuigen dat daar een mooie natuurcamping zat in Dalfsen, maar ook haar ouders. Hij dacht als die ouders daar gaan staan, hoef ik niet elk weekend naar Driehuis -Westerveld te kacheln.

Dat plan is gelukt. De ouders en de dochters hebben daar jaren een seizoen plaats gehad. Het waren stuk voor stuk hele aardige mensen. De ouders van Greet waren er niet altijd blij mee dat Eddy daar langs kwam, Greet wel natuurlijk. Manks zei Jans van de Vosboer als je komt, zet je de brommer maar bij ons in de schure, dan zien de ouders ook niet dat jij er bent. Eddy zegt: dit zal ik nooit vergeten. Deze vriendschap heeft 4 jaar stand gehouden tot ze er achter kwam dat ik nog een deerne leuk vond.

Jaren later toen Eddy zelf ook een gezin had gesticht kwamen ze met de caravan van uit Hellendoorn weer naar Het Boskamp toe. Prachtige camping en binnen een half uur waren ze er. Waarom zou hij het met jonge kinderen zo’n eind weg zoeken als het dicht bij zo mooi is.

Nog een baan

Eddy was voor zijn werk kraanmachinist in Harderwijk. Hij werkte daar jaren voor een prima bedrijf waar hij het reuze naar zijn zin had. Thuis deed hij al wat met paarden, maar dan vooral in zijn vrije tijd. Hij was en is nu nog steeds stapelgek op paarden en dat blijft ook zo. Maar toen kon hij er nog niet van bestaan. De avonden en in de weekenden was hij daar zelf mee bezig en kreeg hij door de week hulp van koetsiers, die zijn ritten met de huifkarren dan deden. S’ avonds en ‘s nachts ging hij de stallen uitmesten. Dat alles ging steeds beter draaien en toen hij 54 jaar was, is hij naar de baas gestapt, zo van ik wil mijn baan graag opzeggen, ondanks dat hij het daar machtig naar zijn zin had. Hij vertelde zijn werkgever ik wil graag voor mezelf beginnen.

Die “beste baas” had daar veel begrip voor en liet Eddy gaan, ondanks dat hij een 2 jarig opzegcontract had. Daar is hij die beste man nog altijd dankbaar voor. In het begin heeft hij het niet echt makkelijk gehad. Hij had toen 3 karren en ging daarnaast de horte op om als hoefsmid er werk er bij te doen. De koetsiers Evert jan Kleinlugtenbeld en ook Herman Wellenberg stonden altijd klaar om hem te helpen. Herman is ondertussen al 90 jaar. Ook heel vaak kwamen ze gewoon ook voor de gezelligheid, dan kwamen ze helpen de tuigen invetten. We hebben onderling altijd heel veel lol en plezier gehad. En wat een fijne mensen zijn dat, nog steeds. Later kwamen daar steeds meer koetsiers bij, stuk voor stuk aardige mensen.

Investering

Ook moest er geïnvesteerd worden. Er kwam een trouwkoets, een hele mooi witte. Uiteindelijk moesten we wel verder, ook om de paarden aan de gang te houden en ons horizon te verbreden. Van de bank kregen we geen geld. We moesten het zelf wel ophoesten. Het werd een prachtige mooie witte koets.

6 jaar geleden kwam er een rouwkoets. Met de trouw- en ook de rouwkoets gaan we het hele land door. Met de huifkarren hebben we ons nu bepekt tot Arnhem en niet verder en zo het hele oosten van het land. We maken hele unieke uitvaarten mee zoals vorig jaar in Hattem mochten we een uitvaartrit verzorgen van een heel vooraanstaand persoon.

Laatst hadden we ook een uitvaart in Drenthe, een uitvaart midden in de natuur en alles op een zo natuurmogelijke wijze. Het lijk niet in een kist maar in doeken gewikkeld. Vervoer op een platte bomenwagen, en wij een boerenkiel aan en een petten op, net als vroeger. Dit alles op verzoek. Alles kan bij ons.

Breed

Zijn werk is heel breed en ze zeggen niet zo snel nee. Ze doen meer, paarden beleren en ook africhten. Zelfs ringsteken, kan ook bij het Boskamp straks na de corona. Maar ook met de paarden handel zijn ze druk mee. Hij heeft zelfs al een goede naam gemaakt in Duitsland, waar ze zeggen als niet het lukt een paard af te richten dan moet je bij Eddy in Hellendoorn zijn. Hij krijgt het altijd klaar. Dat kan soms wel 5 weken duren en ook al duurt het 7 weken, dan rekent hij daar nooit een meerprijs voor. De standaard prijs is altijd 600 euro, en dan is het ook goed.

Corona

Ook hij heeft veel te lijden onder de corona. De handel gaat dan wel door, maar de huifkarritten kan alleen maar met gezinnen. Soms 2 gezinnen, maar dan neemt hij een grote huifkar mee, om toch die 1,5 mtr. te kunnen waarborgen. Hij zit dichtbij het park van Landal. Landal heeft een intranet waar alle huisjes op aan zijn gesloten. Op deze manier kunnen de gasten die daar verblijven zien wat daar allemaal in de buurt te doen is. Daar staat dus ook de huifkarritten op. Maar ook kunnen gasten voor 17,50 per uur pony rijden. Ze kunnen hier zo het bos is. Verder doet hij ritten voor kinderen maar ook onlangs een jubilaris.

Susan

Zijn medewerkster/ compagnon Susan doet de buitenritten, ze gaat dan met een groep mensen op zadel het bos in. Ook Susan is koetsier op de huifkarren en helpt in gepaste kleding (hoge hoed en slipjas) bij de begeleiding met de uitvaarten. Zie hier beelden van een TV uitzending welke al verschillende keren op TV is geweest.

Mark

Dan is er nog Mark, een jongen van Velijn. Mark heeft een iets verstandelijke beperking, maar vertelt Eddy, daar ben ik zo gek mee. Geweldig wat een plezierige jongen is dat. Ik zeg altijd tegen Mark, als ik er niet ben, dan moet jij op mij grote bureaustoel gaan zitten in ons kantoor. Want dan ben jij de baas. En dan is hij zo trots!

Zuinig op zijn paarden

Ik heb hier aan paarden lopen de ene is al 27 jaar en ook nog een van 28 jaar. Die ga ik nooit weg doen. Hij is daar heel gek mee. Die hoeven ook niet hard meer te werken, maar ze mogen wel af en toe meedraaien. Eddy, het is net als bij mensen, die moet je als ze gezond zijn ook niet opsluiten, je moet je ze mee laten draaien, dan voelen ze zich goed, ook al is het tempo dan wat lager. Geeft niks. Dat hij zuinig is op zijn paarden dat blijkt wel dat zijn paarden op rubber lopen om de schokken te dempen. Dat zie je niet overal.

Arrenslee

Afgelopen Kerst hebben we voor een horecabedrijf in Hellendoorn op een arrenslee kerstdiners die besteld zijn rondgebracht. We hebben ook zelf een arrenslee, wel op wieltjes, maar het geeft een machtige sfeer. Wij gaan dan in kerstkleding natuurlijk. We sluiten ons verhaal af dat de corona maar zo spoedig mogelijk is afgelopen En dat we net weer als vanouds kunnen rijden bij Het Boskamp. Want wat zijn we daar veel geweest, soms wel10 ritten in de week. Helaas is het nog niet zo ver, maar zegt Eddy: we houden moed.

Stoppen met werken

Nooit ga ik stoppen met werken. Ik bin nog ma 71, dan muj verdan! Die paarden, dat is mijn lust en mijn leven. Daar blief ik altied mee deurgaan, dat is mijn grootste hobby, of de gezondheid mut mie in de steek loaten, dan is er geen keuze.

Dierentuin

Het is bie ons net een dierentuin. Alle kippen lopen gewoon los om ons huis, dat is ook met de geiten zo. Zelfs mijn honden lopen los, en zie zult gen kippe pakken, wel eet die honde het kippenvoer soms op, dan mut ik ze eem een drukketie geem. Kippen, ok sie bint zo mak, die goot oe gewoon op de schoenn zitt’n.

Klik hier voor de site van Eddy van het Vossenspan.

Eddy lijkt wel een bekende Nederlander te gaan worden.  is het niet sprekend Bennie Jolink van Normaal? En zeker voor de westelingen is zijn stem die van Herman Finkes.

2 jaar geleden is Greet (toen 66 jr. ) nog eens weer eens in Dalfsen geweest met haar man, toen wilde ze ook nog even langs Eddy in Hellendoorn.

Kijk hier naar onze rubriek hoe is het met en kijk wie we daar al meer voor gestrikt hebben. Weet u nog mensen die daar voor geschikt zijn? Maak je verhaal en mail het ons.

Foto's 16
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
We hebben er weer een: Hoe is het met: Eddy Schipper
Artikel delen: