Gelukkig 2021! - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Gelukkig 2021!

DALFSEN – Goede voornemens? Ik doe het niet meer! Voor iedereen nog de beste wensen voor 2021! Dat het een mooi en vooral gezond jaar mag worden. Vaak horen bij het nieuwe jaar goede voornemens. Ik doe het niet meer. 9 van de 10 keer ben ik ze na 1 of hooguit 2 weken al vergeten.

Wat ik wel doe gedurende het hele jaar is doelen stellen. Maar wat werkt nou het beste als je doelen gaat stellen? Formuleer ze positief. Gebruik niet het woordje niet of geen. Bijvoorbeeld: ik wil niet meer dik zijn, niet meer ongezond leven of niet meer roken. Iedere keer als je denkt ‘Ik wil niet meer dik zijn’ worden de mentale programma’s van ‘dik zijn’ geactiveerd en al het bijbehorende gedrag, gevoel en de gedachten. Als je iets wil bereiken moet je denken aan wat je wil en niet aan wat je niet wil. Dus denk dan aan: ik wil afvallen of ik wil gezonder leven. Wat is het gewenste gedrag en waar wil je naartoe.

Ook voor kinderen werkt dit zo. Want wat roepen we tegen kinderen: Niet rennen, niet wiebelen, niet schreeuwen, niet binnen met de bal gooien. Je zegt wat je niet wilt maar niet wat je dan wel wilt. Het kind denkt dan ik mag niet rennen…maar wat wil je dan wel? Wat wil je wel van mij zien. Dus als je tegen een kind zegt: niet rennen. Hoort het vooral: RENNEN! (wat een goed idee!)
Tegen je kind zou je kunnen zeggen: rustig lopen of praten, ga maar buiten met de bal gooien, zou je stil willen zitten op je stoel. Daarbij sterk je ook hun zelfvertrouwen door te zeggen wat je wel zou willen zien. Positief geformuleerde zinnen geven een positief gevoel.

Wil je graag meer tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten? Download dan mijn gratis ebook op horse4life.nl/gratis

Foto 1
Artikel delen: