Verkiezingen in Uganda – 14 januari 2021

Verkiezingen in Uganda – 14 januari 2021

MARSHOEK – Door de in Dalfsen geboren Frederik Prins – Donderdag 14 januari worden er in Uganda verkiezingen gehouden. De huidige regering heeft “free and fair elections” beloofd, nee maar! Stel dat ze van te voren al hadden aangekondigd de kluit te gaan belazeren!

Nou ja, kijk in de wereld om je heen en zie hoe in de Verenigde Staten, toch de “bakermat van de demokratie” een President aan de macht was die pertinent, tegen alle feiten in, aan de macht probeert / probeerde te blijven. Zoiets zou je in Uganda kunnen verwachten of in een bananenrepubliek. Maar in de USA?!?! Laten we met z’n allen “blij  en dankbaar” zijn met hoe we in Nederland politiek bedrijven! En er onze schouders onder zetten dit zo te houden!

Goed, nu over de komende verkiezingen in Uganda. De President, die ook leider is van de regeringspartij, heeft verordend dat iedere Ugandese staatsburger mee kon doen aan de voor-verkiezingen van zijn partij, waarbij de kandidaten werden verkozen voor de topposities bij de verkiezingen op 14 januari. Om alles “transparent” te laten verlopen, d.w.z. dat iedere stem meegeteld zou worden en er geen stem verdonkeremaand kon worden, moest alles op publieke plaatsen plaatsvinden. Vooraan de kandidaten, daar zijn / haar volgelingen achter, ouderwets in een rij. Wie de langste rij achter zich had, dus de meeste volgelingen, zou tot overwinnaar uitgeroepen worden. Gevolg: grote manifestaties; ik zag in Soroti de rijen staan. En er achter of ernaast, leden van de oppositie die zich aansloten bij de in hun ogen zwakte kandidaat, d.w.z. de kandidaat die het gemakkelijkst verslagen kon worden. Maar je zag ook werklozen en andere kwetsbare lieden rondlopen, wachtend op een wenk van kapitaalkrachtige kandidaten, die hen uitnodigden zich tegen een vergoeding zoals een maaltijd, cash geld, of de belofte aan werk, bij hun rij aan te sluiten. Konklusie: niet iedere betrokkene heeft eerlijke bedoelingen; het heet “transparent” maar het lokt misbruik uit.

Over misbruik gesproken: President Museveni heeft de bestrijding van corruptie tot een van z’n hoofdpunten gemaakt in zijn verkiezingscampagne. Als buitenlander en buitenstaander denk ik dan: hij is al 35 jaar aan de macht, wat heeft hij al die tijd gedaan om corruptie te bestrijden? Weinig, vrees ik.

Ik ken Uganda niet goed genoeg om een oordeel te vellen, maar ik ken landen waar anti – corruptie instituten brandoorden waren van, inderdaad, corruptie. De Duitsers hebben daar een leuk gezegde voor: “Wer hat die schlechtste Zähne? – Antwort: der Zahnartz”. In Nederlands: wie heeft de slechtste tanden? Antwoord: de tandarts! Ik heb begrepen dat vroeger nieuwe veldwachters in Dalfsen en omstreken werden gekozen uit de beruchtste stropers. Want die kenden letterlijk de weg, en de trucs. OK, medewerkers van anti – corruptie instituten staan uiteraard bloot aan veel verleidingen. Ze kennen de streken hoe de regels te omzeilen en te overtreden. Maar het zijn en blijven mensen die er niet voor terugdeinzen de wet te overtreden. Vroeger als overtreders, maar later niet minder als toezichthouders op handhaving van de regels.

Hoe dan ook, de verkiezingen in Uganda zullen de eerste zijn nadat in de VS Donald Trump wanhopig heeft geprobeerd aan de macht te blijven. Stel dat het de huidige President in Uganda lukt om de verkiezingen te winnen, dan zal hij, 100% zeker, van valsspelen beschuldigd worden. Tja, en als hij verliest…. Daar kun je geen zinnig woord over zeggen. Ik vrees voor chaos, en misschien dat het leger dan wel gaat ingrijpen. Dat leger staat onder leiding van de broer van de huidige President…..

Als de President verliest, is de grootste kanshebber “Bobi Wine”, artiestennaam van Robert Kyagulanyi Ssentamu; een straatschoffie in z’n jeugd, werd zanger en zelfs beroemd, werd een paar jaar geleden politicus, en is vooral populair onder de jeugd. Een paar jaar geleden werd hij door politie of leger gewond bij een verkiezingsbijeenkomst. Hij kreeg zwaar letsel en zijn chauffeur werd gedood. Voor zijn medische behandeling werd hij naar de VS gevlogen; volgens de regering was hij komedie aan het spelen om President Museveni zwart te maken. Op tv werd een kort filmpje vertoond waaruit zou moeten blijken dat hij helemaal niet zo gewond was als hij beweerde. Ik moet zeggen dat als je die 5 seconden zag, het heel goed mogelijk is dat hij inderdaad toneelspeelde. Maar in een paar seconden kon ik dat niet beoordelen. Bobi Wine’s reactie: En mijn chauffeur dan, speelde die ook komedie dat hij dood is? Tijdens zijn verblijf in de VS werd Bobi Wine overigens ontvangen door oud-President Barrack Obama; die ontvangt niet jan-en-alleman. Wordt vervolgd.

Ik houd mijn hart vast voor 14 januari; op z’n Ugandees zeg ik maar “I hope and pray”- ik hoop en bid dat er geen doden (en gewonden) zullen vallen. Maar ik ben er verre van gerust op. Laten we er inderdaad maar het beste van hopen!

Vanaf oktober vorig jaar was er eindelijk weer vliegverkeer van Uganda naar Nederland mogelijk; met weemoed heb ik afscheid genomen van Uganda. Wel een leuke gebeurtenis om mee af te ronden: een paar dagen voor mijn vertrek kocht ik zoals vaker (1 a 2 x per week) een beker yoghurt in een zuivelzaakje in Soroti. De verkoper vroeg me dit keer waar ik vandaan kwam in Nederland. Ik zei “ik kom uit Dalfsen, maar dat zal niet bekend zijn hier. Maar ik heb op de middelbare school in Zwolle gezeten; misschien kennen jullie de naam Zwolle”. Antwoord: “JAA! PEC Zwolle ken ik, die hebben 5 jaar geleden de beker gewonnen door van het grote Ajax te winnen, na eerst achtergestaan te hebben!”. Ik kreeg een lesje vaderlandse voetbalgeschiedenis van hem. Toen wilde hij ook nog weten of ik, na zo lang uit Nederland weggeweest te zijn, nog steeds supporter was van PEC Zwolle. Mijn antwoord: Zo lang als ze winnen wel, ja. Hij kon er de humor wel van inzien, geloof ik.

Voorlopig afscheid: sinds een paar maand ben ik dus weer terug in Dalfsen. Het was me een waar genoegen jullie zo af en toe iets te vertellen over wat er gebeurde in Uganda, en hoe ik als boerenzoon uit Dalfsen soms met verbazing, soms met verwondering maar altijd met interesse  rondkeek. En opschreef wat ik beleefde. Ik heb vooral genoten van de reacties die ik kreeg, soms ook uit onverwachte hoek; mede (o.a.) van oud klas- en schoolgenoten van de A. Baron van Dedem school in de buurtschap Emmen. Daar heb ik lang geleden leren lezen en: schrijven!

Door corona kan ik jullie niet allemaal (en zeker niet tegelijk!) op de koffie uitnodigen, maar bellen is prima: mijn vaste lijn (daar ben ik doorgaans tussen half 12 tot een uur of 2: 0529  – 785317; en mobiel: 06 – 282 531 239.

Mailen kan ook nog steeds natuurlijk: frederikprins14@gmail.com

Want: op- en aanmerkingen blijven als altijd zeer welkom!

Freek Prins      

 

Artikel delen: