Superschool

NIEUWLEUSEN – Agnieten College Nieuwleusen voor de derde keer Superschool. Voor het derde achtereenvolgende jaar is het Agnieten College in Nieuwleusen uitgeroepen tot ‘Superschool’. Het is de hoogst haalbare kwalificatie in het jaarlijks onderzoek van Elsevier Weekblad, waarin vmbo-, havo- en vwo-scholen worden beoordeeld op feiten als examencijfers en het aantal zittenblijvers.

Slechts 48 van de 2447 beoordeelde scholen hebben deze titel ontvangen. ‘We zijn supertrots!’, aldus locatie leider Tineke Meijerink.

Het Agnieten College in Nieuwleusen is een actieve, sportieve en gezellige school. De kleinschaligheid wordt optimaal benut met persoonlijke aandacht en zorg voor elkaar. De TL-leerlingen krijgen in de vier jaar durende opleiding steeds meer eigen verantwoordelijkheid voor hun leer- en werkproces. Met stages, studieplanners en bezoeken aan verschillende scholen worden ze goed voorbereid op allerlei vervolgopleidingen. Het Agnieten College is één van de slechts 48 superscholen van de in totaal 2447 beoordeelde schoolafdelingen in Nederland, van vmbo tot en met vwo.

‘We zijn blij en supertrots’, zegt locatieleider Tineke Meijerink. ‘Superschool wórden is knap, maar blijven is nog knapper. Het zit ‘m toch wel in de passie en de ambitie van het team dat elke dag weer bereid is om een stapje vooruit te zetten. Door de betrokkenheid hebben we al onze 260 leerlingen zo goed in beeld, dat we heel goed onderwijs kunnen geven.’ Ook de locatie van de school in kulturhus De Spil biedt voordelen. ‘We werken samen met de andere participanten, met de bibliotheek, met het welzijnswerk, onze leerlingen organiseren leuke activiteiten voor de mensen met niet aangeboren hersenletsel die hier hun dagbesteding hebben. Tijdens keuzewerktijd kunnen de leerlingen stage lopen bij bedrijven in de buurt en foto’s leren maken in het dorp. Ondernemers uit de omgeving zoals restauranteigenaren komen naar ons toe om de kinderen kookles te geven. De leerlingen leren in het medialab filmpjes maken, met een drone vliegen en 3D-printen. School is hier veel meer dan de verplichte lessen volgen alleen. Weet je, we vóelen ons ook een superschool.’

Elsevier Weekblad vergelijkt sinds 2000 met het onderzoek ‘Beste scholen’ alle scholen met vmbo, havo, vwo en gymnasium op basis van ‘harde cijfers’: Welke scholen tellen weinig zittenblijvers, wat is het slagingspercentage, waar zijn examencijfers hoog? Waar halen leerlingen met vmbo-advies uiteindelijk de havo? Omdat alle scholen op dezelfde punten zijn vergeleken, krijgen ouders een eerlijk beeld van de kwaliteit van het onderwijs. De coronamaatregelen hebben geen invloed op de beoordelingen, want de meest recente gegevens van de Inspectie van het Onderwijs waarover de oordelen zijn vastgesteld, hebben betrekking op de periode van 2016 tot en met 2019.

Artikel delen: