HoogOverijssel roept op: stem hoger! - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

HoogOverijssel roept op: stem hoger!

REGIO – Lancering Kieswijzer over luchtvaart en laagvliegen. Wie geen laagvliegroutes van Lelystad Airport over de regio wil, kan volgens HoogOverijssel het beste terecht bij de ChristenUnie, GroenLinks, de Socialistische Partij, de Partij voor de Dieren. Ook vele nieuwe partijen keren zich expliciet tegen opening van een nieuw vliegveld. D’66 en de Partij van de Arbeid stellen voorwaarden aan ‘Lelystad’, maar zijn niet helder in een afwijzing.

De kieswijzer (www.stemhoger.nl) raadt een stem op Lelystad Airport-voorvechter VVD met klem af. Het CDA spreekt zich regionaal weliswaar tegen ‘Lelystad’ uit, maar heeft in de praktijk weinig ondernomen om burgers te beschermen tegen de schadelijke effecten van laagvliegen.

HoogOverijssel is één van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). Deze burgerbeweging voert tot 17 maart campagne om iedereen te laten weten hoe de partijen tegenover Lelystad Airport staan. Volgens de actiegroep weten veel mensen niet welke partijen vóór en welke tegen de uitbreiding van het geplaagde vliegveld zijn. “Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt, met een toelichting per partij. Het is heel belangrijk dat je weet wat je kiest zodat we straks niet allemaal in de herrie zitten. Het gaat op 17 maart ook over jouw woongenot en de toekomst van onze mooie regio”, zegt Leon Adegeest van HoogOverijssel.

Kieswijzer
Alle partijstandpunten over Lelystad Airport zijn uitgebreid in kaart gebracht in een kieswijzer, te vinden op stemhoger.nl. Die laat zien dat er in alle hoeken van het politieke spectrum partijen zijn die zich ferm opstellen tegen laagvliegen en opening van een nieuw vliegveld Lelystad Airport.
Maar niet alleen de standpunten zijn vergeleken. Ook de manier waarop de partijen zich de laatste jaren hebben bemoeid met het dossier is te zien. Zo verdiende Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie bijvoorbeeld 4 sterren, terwijl Amhaouch van het CDA slechts 1 ster krijgt.

Woonplezier
De burgergroepen zien tot hun tevredenheid dat steeds meer partijen zich tegen de opening van Lelystad Airport keren. “Deze tijd van corona en klimaatcrisis vraagt om realisme. Willen we het woonplezier van miljoenen Nederlanders opgeven voor een overbodig nieuw vliegveld en een continue stroom van laagvliegende vliegtuigen? Nog steeds gaan alle plannen uit van laagvliegen over grote delen van Nederland, ondanks alle mooie woorden van de minister. Daden ontbreken helaas. Gelukkig hebben de meeste partijen dit intussen door. Dus onze oproep is: Stem hoger en kies 17 maart voor een partij die zich keert tegen schadelijke laagvliegroutes”, aldus Adegeest.

De kieswijzer is te vinden op www.stemhoger.nl

Foto's 3
HoogOverijssel roept op: stem hoger! - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
HoogOverijssel roept op: stem hoger! - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: