300 extra schapen ingehuurd Lemelerberg - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

300 extra schapen ingehuurd Lemelerberg

LEMELERBERG – Extra schaapskudde helpt kudde Landschap Overijssel. De schaapskudde van Landschap Overijssel die de Lemelerberg begraast, wordt binnenkort bijgestaan door een extra kudde. Op de Lemelerberg vindt grootschalig heideherstel plaats. Dit is nodig om de biodiversiteit van het heidelandschap te beschermen.

De oorspronkelijke kudde van zo’n 200 schapen is te klein om dit oppervlak aan heide goed te begrazen. Daarom zal de kudde binnenkort worden geholpen door de ingehuurde kudde, van zo’n 300 schapen, die in eigendom is van Schapen Grazerij Bornerbroek. Met deze constructie kan Landschap Overijssel haar huidige kudde aanhouden én toch het heidelandschap met oog voor de biodiversiteit beheren. Kijk voor meer informatie op www.landschapoverijssel.nl/schaapskudde.

Zeldzaam huisdierras
De hulpkudde bestaat uit Schoonebeeker heideschapen en Groot heideschapen. Net als de oorspronkelijke kudde van Veluws heideschapen, zijn dit zeldzame huisdierrassen. De 300 nieuwe schapen gaan de zuidhelling van de Lemelerberg begrazen. Zij brengen de nacht door achter wolfwerende rasters en kunnen de volgende ochtend weer vroeg verder met het begrazen en open houden van de heide. De oorspronkelijke kudde van Landschap Overijssel zal de Archemerberg blijven begrazen. Bezoekers van de berg kunnen op deze manier in contact blijven komen met de schaapskudde én herder Anita Wichers of de vrijwillige herders. Vanaf eind april/begin mei zullen beide kuddes op de berg te vinden zijn.

Begrazing heidelandschap
Het areaal heide op de Lemelerberg neemt toe. Dat is zeer positief en iets waar Landschap Overijssel samen met vele partners al jaren aan werkt. Landschap Overijssel beheert haar heideterreinen al tientallen jaren met schaapskuddes. De schapen voorkomen dat de heide dichtgroeit met gras en boompjes. Daarnaast zijn schapen goed voor de biodiversiteit; ze verspreiden zaden in hun vacht en ze zorgen met poepplekken en looppaden voor variatie in de heide. Hier vaart de natuur wel bij. Voor de heideterreinen in Noordoost Twente en het Wierdense Veld besteedt Landschap Overijssel de begrazing al een paar jaar uit.

Foto's 2
300 extra schapen ingehuurd Lemelerberg
Artikel delen: