Dialect bij de Historische Kring - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Dialect bij de Historische Kring

DALFSEN – Maart is traditioneel dialectmaand. Voorheen was er dan een dialectavond met de bekende woordenkwis om dé dialectkenner van het jaar aan te wijzen. Dat zit er nu niet in.

De werkgroep Dialect van de Historische Kring Dalfsen (HKD) heeft in het verleden heel veel woorden, uitdrukkingen en verhalen in het dialect van Dalfsen, Lemelerveld, Oudleusen en Hoonhorst verzameld. De verhalen zijn eerder in boekvorm verschenen. De komende perioden zullen de woorden en uitdrukkingen achtereenvolgens op de site van de HKD www.ouddalfsen.nl worden geplaatst. Iedereen kan ze dan raadplegen.
Gestart wordt met de woorden die met een a beginnen. Dat zijn er al 306. Toch zijn ze dat vast niet allemaal. Voor aanvullingen zie de genoemde site. Over de spelling die gehanteerd is, altijd een discussiepunt tussen dialectschrijvers, wordt niet gecorrespondeerd. Hoewel ons dialect vooral een spreektaal is ontstaat op den duur toch een mooi overzicht van de moedertaal van veel bewoners van het gebied dat de HKD bestrijkt. Overigens kent taal geen echte (gemeente)grenzen, dus veel woorden en uitdrukkingen zullen in de ons omringende plaatsen ook gebruikt worden. Dat maakt zo’n overzicht alleen maar waardevoller.

Zo, en noe in de moedertaal. In de moand meert is d’r völle andacht veur oons dialect, ok wel streektaal en plat enuumd. Bie de Historische Kring hef ’n wärkgroep joarenlange woorden, uutdrukkingen en verhaalties bie mekare brach. Die verhaalties bint in 2 buukies uutegeem. De kommende tied zult de woorden en uutdrukkingen op de internet pagina van de HKD, en det is www.ouddalfsen.nl , verschienen. Kiek d’r mar ‘ns op. Wie begint vandage met de woorden die begint met de letter a. En zo verdan. Iederiene hef zo zien eigen meniere van schriem as ’t um dialect giet. Det gif niks, a’j d’r mar niet met mekare oaver in ’t wier raakt. Det hef gien zinne en doar doet wie dus niet an. Proaten in oonze moedertaal, doar giet ’t umme. Doarbie giet ’t niet allenig oaver Dalfsen, ok Lemelerveld, ‘n Hoonhörst en Oaldluusen doet met, want taal kent gien dorps- of gemeentegrenzen. En det maakt ’t alleend mar mooier.

Artikel delen: