YouTube-serie ‘Van Kampen naar Moskou’ bereikt Dalfsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

YouTube-serie ‘Van Kampen naar Moskou’ bereikt Dalfsen

DALFSEN – Vorig jaar, aan het begin van de Covid-19 pandemie toen het reizen naar het buitenland werd afgeraden, besloten Heleen Westerman en Milton Kam te starten met een reis vanuit hun eigen regio. Het werd een langzamer dan langzame wandeling ‘Van Kampen naar Moskou’ via oude handelswegen.

Ze hebben zojuist de opnames voor een nieuwe aflevering achter de rug. In die aflevering wandelen ze van Zwolle naar Dalfsen. Ze verlaten de Overijsselse hoofdstad via de Nieuwe Vecht en maken kennis met de toenmalige lijnolieindustrie aan de rand van de stad. Even daarna wandelen ze over de dijk langs de Vecht richting Dalfsen om daarna landinwaarts te gaan voor een bezoek aan enkele van de vele landgoederen tussen Zwolle en Dalfsen. Daar leren ze dat er ook in deze regio connecties zijn met het vroegere koloniale verleden van Nederland. “Ik heb altijd gedacht dat er vooral vanuit Amsterdam betrokkenheid was met het VOC en de plantages in Suriname. Nooit had ik mij gerealiseerd dat ook de notabelen en adellijke families in deze regio connecties hadden met Indonesië en Suriname”, zegt Heleen Westerman. “We kijken er dan ook naar uit om deze aflevering eind april te publiceren op mijn YouTube-kanaal”.

Heleen en Milton zoeken in elke aflevering naar onbekende verhalen en perspectieven in een regio of stad. “We willen dat iedereen die een aflevering van onze serie ziet, iets nieuws leert. Onze afleveringen moeten interessant zijn voor zowel lokale bewoners als voor iemand in de Verenigde Staten”, zegt Milton. “Ik vind het dan ook leuk dat onze aflevering over Zwolle is opgepakt door een Zwolse makelaar. Die vond het een goede video om geïnteresseerde kopers vanuit de randstad een beeld te geven van wat voor stad Zwolle nu écht is”, vult Heleen aan.

Ondanks dat ze al enkele jaren met elkaar getrouwd zijn en ook beiden werken in de creatieve sector, hadden ze nog nooit samengewerkt. In de eerste afleveringen was het dan ook even zoeken naar de juiste vorm en werkwijze, maar nu is die helder. De focus in elke aflevering ligt op historische verhalen gelinkt aan de handel van vroeger en op internationale invloeden die nu nog zichtbaar zijn. Heleen doet het onderzoek en de presentatie, Milton maakt de beelden met zijn camera en snijdt het tot één geheel in de edit.

Het is een langzamer dan langzame reis, omdat Heleen en Milton deze serie in hun eigen tijd maken tussen hun reguliere werkzaamheden door. Het is een écht passieproject voor hen beiden. “We zijn tevreden als we elk jaar 4-5 afleveringen kunnen opnemen en publiceren. De volgende aflevering, die gaat over Dalfsen, willen we in het najaar opnemen. Suggesties voor bijzondere historische verhalen zijn natuurlijk van harte welkom!”

Bekijk hun vorige aflevering over Zwolle hier: Zwolle – eten, drinken, winkelen en slapen in geschiedenis.

Heleen Westerman Communicatie en Advies
Co-creator Van Kampen naar Moskou
Afl. 6: Venetië – De geheimen van Lazzaretto Nuovo

Foto's 2
YouTube-serie ‘Van Kampen naar Moskou’ bereikt Dalfsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: