Echtpaar Grootenhuis 60 jaar getrouwd - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Echtpaar Grootenhuis 60 jaar getrouwd

LEMELERVELD – Echtpaar Grootenhuis was op maandag 17 mei 60 jaar getrouwd. Een goede reden voor een bezoek bij het diamanten paar Henk en Alie Grootenhuis-Hulsink. En als je denkt, dat bij binnenkomst de rollators wel in de gang staan, dan zit je er aardig naast. In de woonkamer zit het paar in hun beste goed paraat voor wellicht het eerste interview van hun leven. 84 en 81 zijn ze, maar zij kunnen nog wel een aantal jaartjes mee.

De tand des tijds heeft nog weinig vat op hun leeftijd gekregen. En terwijl dochter Hermien koffie met dikke stukken gebak serveert zitten vooral Henk op de praatstoel, terwijl Alie hem zo hier en daar bijvalt:

Henk is geboren in 1937 in een gezin van 10 kinderen onder het landgoed de Gunne. Begonnen als boerenknecht moest hij na twee jaar als dienstplichtige het land verdedigen. Daarna via maalderij Fakkert naar de Heidemij in de Rechterense dennen (het huidige Foreco). Na 24 jaar trouwe dienst hield dit bedrijf op te bestaan en kwam Henk op straat te staan. Dat duurde echter niet lang, want via de contacten van Alie (ze werkte bij de baron van Ittersum) kwam hij terecht het onderhoud van de particuliere historische buitenplaatsen (pbh’s). Prachtig werk al was het niet altijd een baan van 8 tot 17 u. Het werk moest gewoon af. Na 13 jaar mocht Henk op 59-jarige leeftijd gaan genieten van de VUT. Maar de fut was er nog lang niet uit en in zijn “vrije” tijd onderhield hij in half Lemelerveld de tuinen en meestal, toeval of niet, bij alleenstaande vrouwen. Ook dat heeft hij langzaam afgebouwd, zodat hij alleen nog zijn eigen tuin en van een paar kennissen overhield.

Alie is geboren in 1940 aan de Twentseweg onder Dalfsen. Ze ging als 14-jarige aan het werk in een winkel in Heino voor een salaris van 20 gulden per week. Toen na 4 jaar een crisis kwam, moest ze ook nog 4 gulden inleveren. Toen ze dat weigerde, kwam ze in dienst bij de barones op het landgoed Rozendaal, waar ze tot haar trouwen gewerkt heeft..

Het paar woonde 53 jaar aan de Berkendijk, een boerderijtje met wat schapen en varkens een oude schuur en een grote tuin, waarbij Alie zorgde voor de nodige stekkies en plantjes en Henk het onderhoud deed. Ze kregen 4 kinderen, 3 jongens en 1 meisje. Inmiddels hebben ze 6 kleinkinderen, maar voor het eerste achterkleinkind moeten ze nog even geduld hebben. Inmiddels wonen ze 7 jaar in de Ankerstraat en hier hebben ze het uitstekend naar hun zin. Ze staan voor iedereen klaar en staan nog midden in het sociale leven. Henk heeft 40 jaar bij het Heino’s mannenkoor gezeten, 19 jaar bij het seniorentoneel en inmiddels bij Herfstklanken. De humor heeft hij nooit verloren en ook in dit gesprek komen er opmerkingen, die ik niet mocht noteren.

Alie fietst nog de wereld rond. Op haar (inmiddels elektrische) fiets zie je haar overal vaak met fietstassen vol met boodschappen, stekkies of wasgoed.. Zo fietste ze circa 1100 keer op en neer naar het verzorgingstehuis Stevenskamp in Heeten naar haar moeder, die in 2018 op 100-jarige leeftijd overleed. ”Even een bakje koffie en een praatje…en de was maar weer in de fietstas” Met een zes jaar jongere broer heeft ze een heel sterke band, dus dat is regelmatig appen en mailen. Naast mantelzorger is Alie “de computerexpert” van het stel. Ze zit regelmatig op facebook en doet andere dingen op de laptop. En elke dag een sudoku-puzzle oplossen en nog steeds druk met de plantjes. Verder staat ze altijd klaar voor haar kinderen en kleinkinderen en zij komen ook regelmatig aan de ankerstraat. In de coronatijd werd het wel wat rustiger, maar de bezoekregeltjes van Rutte werden ook nog wel eens een tikkeltje overschreden. Het enige wat ze niet samen doen is fietsen, dus zie je haar de laatste jaren alleen rond peddelen in de omgeving met de fietstassen vol. Op mijn vraag wat nu het geheim is van 60 jaar bij elkaar blijven antwoordde zij: ”Och het is een beetje geven en nemen, maar ook wij hebben wel weken gehad met twee donderdagen!”

Grote tegenslagen hebben ze niet gehad in al die jaren al hebben ze de grote mijlpalen in hun leven niet groots kunnen vieren; met 40 jaar was het de MKZ-crisis, met 50 jaar waren er wat ziektegevallen in de familie en nu met de corona wordt het ook hendig an. De kinderen en kleinkinderen komen nog wel langs, de buren hebben een boog gezet, die nat gemaakt moet worden en Ruud van Leeuwen, wethouder van de gemeente Dalfsen, komt maandag nog even langs, maar voor de rest gaan ze gewoon door met ademhalen. Ze moeten ook niks hebben van al die poespas. ”Doe maar gewoon dan doej al gek genog.” En daar kun je heel oud mee worden.

Buiten wordt er nog even een paar foto’s geschoten, we nemen afscheid en maken met een lach een afspraak voor over 15 jaar.

Henk en Alie bedankt voor het leuke gesprek en namens de redactie en alle Lemelervelders proficiat en nog vele jaren. En Alie kan op facebook de nodige felicitaties tegemoet zien.

Tekst en foto’s Willem van Trui.

Foto's 2
Echtpaar Grootenhuis 60 jaar getrouwd - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: