Op de grote stille heide - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Op de grote stille heide

LEMELERVELD – Wie kende hem niet, de door vele toeristen met video en fotoapparatuur vereeuwigd, de alom bekende schaapherder Meiers Alberd uit Dalmsholte. De eens zo geziene verschijning in de regio met superlative anekdotes en verhalen.

Zijn echte naam bij de hier vakantie vierende mensen amper bekend, laat staan zijn familie naam, `Kleinluchtenbeld’ de echte naam van deze alom zo geziene vriendelijke herder. De laatste van de eens zo velen die met grote kuddes de heide op de Lemelerberg tot hun eigen wereld rekenden, zoals gezongen; –

Op de grote stille heide dwaalt een herder eenzaam rond.
Met zijn wit gevlekte leger, trouw bewaakt wordt door zijn hond.

Een mensen mens gepokt en gemazeld met het buitenleven, vreugde beleven aan zijn wollige levende have als dagelijks metgezel en de natuur in al zijn grilligheden geen geheimen voor hem kende. Een goede herder zoals in het Boek der boeken geschreven is. Een kudde die zijn stem kende met daarbij veel mensenkennis gevormd in de stilte van zijn wereld. Verdriet en angst zijn aan hem niet voorbij gegaan in achter ons liggende oorlogsjaren. Geld niet altijd een oud gezegde: Als het verleden niets waard is voor het heden, wat is dan het heden waard voor de toekomst ?

Historische Werkgroep Lemelerveld

H.Huisman

Artikel delen: