Venuun (van Oenen)

Venuun (van Oenen)

DALFSEN – Hier aan de Heinoseweg zijn alle wichters van Gaitjan Venuun (van Oenen) en zijn vrouw geboren. Gaitjan runde daar (samen met zijn vrouw die ook heel veel werk in het huishouden deed) een voor tegenwoordige maatstaaf kleine boerderij, waar men nu alleen maar van kan dromen.

Zeg maar gewoon een rijk bestaan, zonder dat het natuurlijk een vetpot was. Dit alles op gehuurde grond van het landgoed. Het aantal koeien zat meestal tussen de 10 en 15 stuks, die dan ook met de hand gemolken moesten worden. Verder had men voor eigen voorziening uiteraard een groentetuin, want wat je zelf kweekt hoef je natuurlijk niet te kopen en het is bovendien nog gezond ook. Verder was er een schuurtje wat fok- en mestvarkens. Er was nog een schuur met ren en daar zaten de kippen (hennen) en meestal 1 (gelukkige) haan in. Die zorgden dat de hele familie een paar keer in de week een eitje konden tikken, ja echte scharreleieren. Wat niet voor eigen gebruik was ging naar de eierhandelaar, of de baron van Huize Den Berg, in ruil voor geld, waar dan weer andere dingen mee gedaan konden worden. Zoals studiegeld voor de kinderen, dat heette toen nog gewoon schoolgeld voor de huishoudschool, landbouwschool en MULO. De overige inkomsten kwamen van het melkgeld en het verbouwen van aardappelen (jappels), haver en rogge.

Een zoon van Gaitjan gaf vandaag nog aan dat menig mens weer graag terug wil naar zoals het toen was. Dat zie je nu ook al weer en meer ontstaan. Prachtig!

In 2014 schreven we ook al over deze boerderij.

Foto's 4
Venuun (van Oenen)
Venuun (van Oenen)
Venuun (van Oenen)
Artikel delen: