Laatste prikken in mobiele vaccinatie-unit Raalte - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Laatste prikken in mobiele vaccinatie-unit Raalte

REGIO – 3.029 vaccinaties zijn er door de medewerkers in de pop-up vaccinatielocatie in Raalte gegeven. “Vandaag ontvingen we de laatste mensen voor hun tweede prik. Iedereen kreeg hier het Moderna-vaccin, daarvan hadden we een extra levering ontvangen. De animo was groot, we zijn zeer tevreden over het resultaat”, zegt Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccinatie COVID19.

De sfeer in de ‘bus’ was goed, volgens vaccinatiemedewerkster Christina Tijmens. “We voelden ons heel erg welkom in Raalte. De kleinschaligheid en het feit dat veel mensen elkaar natuurlijk kennen, zorgden voor gemoedelijkheid en leuke gesprekken. Er werd veel gelachen maar in deze coronatijd zijn er ook verhalen met een traan. Ook daarvoor hadden we een luisterend oor.”

Tijmens bedankt, mede namens haar collega’s van het mobiele-unit team, alle mensen die zich bij en door hen hebben laten prikken. “Dank, en leuk dat u er was!”

Wijhe
De mobiele unit vertrekt morgen, 21 juli, naar Wijhe. Van Buuren: “Daar geven we vanaf 23 juli tot en met 5 augustus de tweede vaccinatie aan mensen die hiervoor een afspraak hebben staan. Dat zijn er ruim 1.400.” Iedereen die nog graag een vaccinatie wil, maar achter het net viste voor een afspraak in de mobiele unit, kan een afspraak maken voor een van de reguliere vaccinatielocaties van GGD IJsselland. “En er is een mogelijkheid in Dalfsen en Zwolle waar je zo binnen kunt lopen voor een vaccinatie met het Janssen- of mRNA-vaccin. Zonder afspraak!”, voegt Van Buuren toe. De voorwaarden hiervoor zijn te vinden op de website van GGD IJsselland.

Hierbij mail ik jullie onze aankondiging van het vaccineren zonder afspraak wat we vanaf morgen – donderdag 22 juli – ook met mRNA-vaccins (mits eerste vaccinatie) gaan doen. Vooralsnog alleen in Dalfsen en Zwolle, nog steeds als pilot. Wellicht willen jullie hier aandacht aan besteden?

Coronavaccinatie zonder afspraak: naast Janssen nu ook (1e) mRNA!
Snel je vakantieprik? Na enkele dagen zonder afspraak te vaccineren met het Janssen-vaccin, biedt GGD IJsselland vanaf donderdag 22 juli ook mRNA-vaccinaties zonder afspraak. Eerst alleen in Dalfsen en Zwolle, waar de pilot prikken zonder afspraak al enkele dagen loopt. Ben jij nog helemaal niet gevaccineerd en ben je geboren voor 1 juli 2009? Dan ben je welkom binnen te lopen. Vergeet niet je ID mee te nemen.

Hoe werkt het?
Tijdens openingstijden (zie hieronder) kun je binnenlopen voor je vaccinatie. Voorwaarde is dat je nog helemaal niet gevaccineerd bent. Ben je tussen de 12 en 18 jaar? Dan krijg je het vaccin BioNTech/Pfizer. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je kiezen voor je eerste (!) vaccinatie met een mRNA-vaccin (geen keuze tussen BioNTech/Pfizer of Moderna, 2 prikken nodig) of het vaccin van Janssen (1 prik nodig).

Projectleider Sebastiaan van Buuren: “We kunnen deze pilot nu doen, omdat er voldoende vaccins beschikbaar zijn. We hopen op deze manier mensen snel te helpen die op vakantie willen en hun afspraak nog niet hebben gemaakt. Je kunt gewoon binnenlopen als het jou uitkomt. Tegelijk willen we zoveel mogelijk mensen vaccineren en op deze manier voorkomen dat mensen ernstig ziek worden door een besmetting met het coronavirus. Zeker nu de Delta-variant van het virus zo rondgaat. We hebben enthousiaste medewerkers klaar zitten. We hopen dat veel mensen hun vaccinatie komen halen.”

Opkomst voor Janssen zonder afspraak groeit
Sinds vrijdag 16 juli vaccineert GGD IJsselland in Dalfsen en sinds maandag in Zwolle al zonder afspraak maar alleen nog met het Janssen-vaccin. De opkomst groeit langzaam maar is nog niet heel hoog: ongeveer 70 per dag. Verwachting is dat de animo nog toeneemt met de optie zonder afspraak een eerste vaccinatie met een mRNA-vaccin te halen.

Registratie op locatie
Wat je nodig hebt als je een vaccinatie wilt? Neem je identiteitsbewijs mee. Daarnaast is het handig als je de ingevulde gezondheidsverklaring meebrengt (deze vind je bij de uitnodigingsbrief die je van het RIVM hebt gekregen) en op de website van GGD IJsselland. De GGD zorgt ter plekke voor je registratie, zodat je goed in het systeem komt te staan. Je hebt van Janssen maar één prik nodig. Van Moderna en BioNTech/Pfizer twee.

Houd rekening met wachttijd
GGD IJsselland weet niet hoeveel mensen van de vrije inloop gebruik willen maken. Houd dus rekening met enige wachttijd én de eventuele boodschap dat de vaccins voor die dag op zijn.

Vaccinatielocaties en tijden
In Dalfsen (De Trefkoele+) vanaf vrijdag 16 juli dagelijks van 9:00 tot 15:30 uur en in Zwolle (IJsselhallen) vanaf maandag 19 juli dagelijks van 8:00 tot 18:30 uur. Houd de website van GGD IJsselland in de gaten voor actuele locaties en data.
Let op: kies je voor een mRNA-vaccinatie in Dalfsen? Dan krijg je je tweede vaccinatie op een andere locatie. Bijvoorbeeld in Deventer, Hardenberg of Zwolle. Reden is dat de locatie in Dalfsen na 8 augustus dicht is.

Pilot met verlenging
GGD IJsselland vaccineert zonder afspraak in Dalfsen en Zwolle als pilot. Van Buuren: “Als deze manier van werken goed loopt, willen we dit ook op onze andere locaties gaan doen. Houd hiervoor onze website in de gaten.”

Hartelijke groet,

Artikel delen: