De oude fabriek en Dorpsstraat - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

De oude fabriek en Dorpsstraat

LEMELERVELD – Heimwee niet een goede omschrijving, maar toch een hang naar het gewone, geen dikdoenerigheid  in de dagelijkse gang van zaken. Een nog bevaarbaar kanaal, met haven dat licht te treuren om een roemrijk verleden. “Als het zijn verhalen uit de glorietijd van de suikerfabriek eens prijs zou geven “ Het mooie markante brugje verdwenen, maar toch…… als getuige van deze suikervestiging de lindeboom.

Zijn verhalen over verre voorgeslachten, vreugde en verdriet verteld hij hoorbaar in het ruisen van zijn bladerdak aan bezoekers van de PKN Kerk gebouwd op de plaats van de gedempte haven. De gezichtsbepalende schoorsteen moest in 1970 het veld ruimen vanwege onbetrouwbaarheid als trouwe wachter over het dorp. Rechts naast de fabriek woning van brandstoffenhandel Deurink met opslagloods, uit de wind gehouden door pakhuis van Schaapman. Aan overkant kanaal nog net zichtbaar dubbele woning van familie Brok en Hakkers.

Van rechts naar links: woning van J.Schaapman, t.o. woning waar meester Timmer (als hoofd van de school met den  Bijbel) woonde met als buurman smid Jansen. Aan de overkant woning van Marius Schilt, naast hun: veeschuur van familie Johan Neppelenbroek  die hier met elkaar een rustig leven leiden in een twee onder één kap samen met opa en opoe Geissler.

Gemakshalve de Côôp. Winkel – Ons Belang – daarnaast woonde chef Pannekoek in hun witte woning, hoe zou een dorp floreren zonder slager Muller als hun buren. Verscholen Achter het vele groen garage Timmerman met het karakteristieke huisje naast café van Tongeren dat er nu nog staat.

Aan de overzijde, schoenmakerij Lommers met naast hun in twee onder één kap schildersbedrijf A.J. Exel met naast (hun aan de zon zijde) de bakermat van ondergetekende. Verscholen  achter deze beide woningen de welput als water voorziening voor aanwonenden.

Met als laatste, ook een dubbele  woning hier woonden fam. Bergman en G. Exel. Bergman was aangesteld als kantonnier aan wegenonderhoud rond het dorp. Een grote tuin van Bergman en het onze met scheiding door middel van een heg dat grensde tot aan het grondgebied van de ijzerfabriek.

Een zandpad achter de woningen om de waterput te bereiken – met de nodige fantasie zichtbaar – bij winterdag om beurten bestrooid met as door gebruikers in geval van ijsvorming, al met al een hachelijke onderneming.

Foto van de Dorpsstraat tijdens renovatie, oude beelden op een ansichtkaart waarvan wij  getuige zijn geweest, niets is menselijk vreemd zo is het ook gegaan met deze prachtige majestueuze kastanje en lindebomen. Getooid met kaarsen als bloeiwijze waar bijen zich tegoed deden aan overvloedige nectar en lindebomen die odeur als honing uitstraalden. Ook in die dagen vergreep men zich zonder scrupules aan waardevol natuur tot het zich als een catastrofe tegen ons keert. Geheel rechts stond de wieg van ondergetekende, een straat met boerenbloemen en een heg, geluiden: het aambeeld zingen bij smid Jansen, het neerlaten van het brugdek als een doffe dreun hoorbaar in het dorp.

In de late avonduren een concert van ontelbare kikkers In het voorjaar van uit “de plassen” achter het fabrieksterrein.
Bronzen klokkenstemmen uit de Katholieke kerktoren wisten de late avond genieters te herinneren de achterdeur te sluiten, na nog een kop koffie met ……tevredenheid……….

Hoe konden wij toen weten:
Dat al dit moois voorbij zou gaan!!

i.o. Historische Werkgroep Lemelerveld
Juli 2021
H. Huisman

Foto's 2
De oude fabriek en Dorpsstraat - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: