Toekomstige woningbouw dorp Dalfsen in twee richtingen

Toekomstige woningbouw dorp Dalfsen in twee richtingen

DALFSEN – In de toekomst komen er zowel aan de westzijde als aan de noordzijde van het dorp Dalfsen nieuwe woningen. Beide gebieden zijn in de ontwerp Omgevingsvisie door de gemeente met een rode ster aangewezen als te ontwikkelen woongebieden. De twee locaties zijn nodig om tot 2040 in te spelen op de grote vraag naar woningen in de kern Dalfsen.

Dit betekent dat de gemeenteraad volgens verantwoordelijk wethouder André Schuurman geen keuze hoeft te maken tussen één van de twee gebieden, zoals eerst de bedoeling was. De vraag of de raad het hiermee eens is komt maandag 13 september aan de orde. Dan bespreekt de raadscommissie het voorlopig ontwerp van de Omgevingsvisie opiniërend.

In de Omgevingsvisie gaat het over veel meer dan de uitbreiding van de kern Dalfsen. Het is een strategisch document dat richting geeft aan de ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving van de hele gemeente. Het gaat over ontwikkelingen en oplossingen die vaak voor meerdere kernen of wijken gelden. Of voor een groot gedeelte van het buitengebied. De concept versie van de Omgevingsvisie staat hier.

In de Omgevingsvisie worden de gemeentelijke ambities gebiedsgericht uitgewerkt. Er zijn vier deelgebieden. Op verzoek van de gemeenteraad is aan de inwoners gevraagd hoe zij tegen de gekozen namen van deze gebieden aankijken. Dit heeft de volgende favoriete namen opgeleverd: Weids Platteland (Nieuwleusen en Oudleusen), Variatie rond de Vecht (Dalfsen), Parels in het landschap (Hoonhorst en landgoederen) en Landelijke Lemelerveld (Lemelerveld).

De opmerkingen die de raad op 13 september maakt worden zo nodig nog meegenomen in het definitieve ontwerp van de Omgevingsvisie dat in oktober wordt gepubliceerd. Ook gaat de gemeente in alle vijf kernen inloopmiddagen organiseren. Belangstellenden kunnen dan op een laagdrempelige manier in gesprek gaan over de Omgevingsvisie. Iedereen kan gedurende zes weken een zienswijze indienen. Planning is dat de raad in het eerste kwartaal van 2022 de Omgevingsvisie vaststelt.

Artikel delen: