Iedereen noemt hem Teun de Neuze - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Iedereen noemt hem Teun de Neuze

MARLE – Zijn echte naam is Teun Stevens, maar niemand weet haast dat hij zo heet. Hij staat in de hele omgeving beter bekend als Teun de Neuze. En dan denken ze dat ik uit Luttenberg kom, maar dat is niet zo zegt Teun: ik woon al mijn hele leven in Marle. Teun is de zeer gewilde busondernemer die niets liever doet dan gezellige mensen naar een feestje brengen en ze daar een aantal uren later weer ophalen.

 

Dat is zijn markt en zijn passie. Hij kan ook machtig opschieten met vooral de jeugd, terwijl hij zelf al 73 jaar is. Hij is hartstikke blij dat hij nu weer kan rijden. En dat doet hij dan ook weer volop en met machtig veel plezier. Ik heb anderhalf jaar niks kunnen doen! Vele personeelsuitjes van Kartplaza tot kleiduiven schieten in de polder en van Bourgondisch eten in Dalfsen naar een oktoberfest in Heino. Zeg maar gerust: het is overal feest waar Teune de Neuze is geweest. Onlangs zijn leeftijd (hij ziet er 20 jaar jonger uit) doet hij nog volop mee met het zakenleven. Hij heeft een 3 tal chauffeurs die voor hem rijden. Maar ook zelf is hij bijna constant in de bus te vinden.

Daarnaast werkt hij ook nog heel nou samen met 1 van zijn 5 zoons die ook een eigen taxibedrijf heeft, op deze manier gaan we elkaar versterken, terwijl het wel gewoon aparte bedrijven zijn. Maar hij is echt heel blij dat die corona gedoe nu een beetje achter de rug is. Mensen hebben duidelijk weer zin in een feestje.  En dan gaan ze niet zelf rijden, dan roepen ze Teun er bij, want de hele streek kent Teun,  dat is al van vroeger zo.

 

Pech

Teun had een poosgeleden flinke pech, er was een lolbroek die alle ramen zijn bussen hebben vernield. Lees daar hier meer over. Maar hij wordt flink geholpen daar een bedrijf uit Friesland die hem heeft aangeboden dat hij gratis en voor niks nieuwe ramen krijgt voor zijn bussen, dat zijn natuurlijk mooie berichten voor hem.

 

De ouderen laten het nog wel een beetje afweten met hun uitjes. Die durven het reizen nog niet zo goed aan. Die zijn nog steeds angstig  voor corona. Hij hoopt en denkt dat deze reizen wel weer spoedig op gang zullen komen, Maar daar is nu de tijd ook niet echt voor. Dat is straks weer meer in het voorjaar aan de orde.

 

Eigen boek

Teun ‘de Neuze’ Stevens is zondag 25 november te gast in Italiaans restaurant Bacco in Marle. De taxichauffeur zal in zijn eigen woonplaats zijn biografie ‘De Neuze en andermans zaken’ signeren. Daarnaast leest hij voor uit het boek, dat ter plekke te koop is. Thomas Tijs, ex-zanger/gitarist van Damaged Brain, zorgt voor akoestische achtergrondmuziek.

 

Het boek over het leven van de chauffeur maakt de tongen in de regio flink los. De eerste druk was binnen een week uitverkocht. Boekenwinkels staan te springen om nieuwe exemplaren, die in de loop van deze week beschikbaar komen. Het boek draagt de subtitel: ‘Dertig jaar anarchie en losbandigheid in de taxi’. De anarchie staat voor Teun, die lak had aan regels en de Belastingdienst; losbandigheid staat voor zijn klanten: rockers, høkers, hooligans, metalheads en andere rauwdouwers, maar ook de wat rustiger plattelandsjeugd. Bij Teun in de taxi mocht alles. Daar maakten ze graag gebruik van.

 

Teuns vriendelijke en goeiige karakter, zijn op het eerste gezicht keurige pakken en zijn markante kop passen totaal niet bij zijn anarchistische levenswandel. Al vanaf het begin van de jaren tachtig vecht hij tegen de overheid: de gemeenten Hellendoorn, Wierden, Almelo en Raalte, de politie en de Rijksverkeersinspectie. Teun wilde meer taxivergunningen, maar kreeg die niet. Dus ging hij op het illegale pad. Het leidde tot faillissementen, een scheiding, trammelant in de familie, ontruimingen, executieverkopen en veel meer ellende. Maar wat de autoriteiten ook probeerden: Teun kregen ze niet van de weg. Het boek beschrijft Teuns leven en schetst aan de hand van vele sterke verhalen van zijn vaste klanten ook een beeld van de (vroegere) uitgaanscultuur in Salland en Twente.

Zijn vorige boeken zijn ook te vinden in de bibliotheek.

 

Voor meer informatie zie: www.deneuze.nl

 

Artikel delen: