6000 kilometer hiken: extra groot feest 50e.editie Pooltochten Ommen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

6000 kilometer hiken: extra groot feest 50e.editie Pooltochten Ommen

OMMEN – Over de Pooltochten: Van 20 tot 23 oktober gaan 200 scouts op hike; trektochten van een aantal dagen onder de naam Pooltochten. Dit jaar voor de 50e keer. Wat begon als een klein evenement in 1972 is in 2021 uitgegroeid tot een van de hoogtepunten in het jaar voor scouts uit Overijssel (uit o.a. Zwolle, Kampen, Emmeloord, Heino, Hasselt, Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Rijssen en Hattem).

 

De Pooltochten bestaan uit 6 verschillende hikes (tochten) van makkelijk(A-hike) tot moeilijk (F-hike), voor scouts in de leeftijd van 11 tot en met 17. Speciaal voor dit jubileumjaar is er een eenmalige G-hike in het leven geroepen waar oudgedienden van de Pooltochten nog een keer zelf een hike kunnen lopen. De tochten duren drie dagen en onderweg zijn er uitdagingen als vlotvaren, stormbanen, kabelbanen en er wordt veel gewerkt met kaart en kompas. Slapen gebeurt door de jongste groepen in tenten. Bij de moeilijkere hikes is de overnachting in een hangmat of onder een plastic zeiltje. Ook koken varieert, campinggas voor de starters en de gevorderden verpakken hun eten in aluminiumfolie voor in het houtvuur.

Misschien heb je ze wel zien lopen in omgeving Ommen afgelopen week: de 221 deelnemers van de jaarlijkse Pooltochten in Ommen liepen samen 6000 kilometers. Te herkennen aan hun scoutinguniform, routebriefjes en hiketassen liepen zij verschillende scoutingtochten. “Zo gaaf om iedereen eindelijk weer fysiek samen te zien!”

 

Iets te vieren

Het was geen normale editie van de Pooltochten. Dit was namelijk de 50e editie van het scoutingkamp. En dit is groots gevierd.

 

“Vorig jaar hebben we geen fysieke Pooltochten kunnen houden vanwege corona. Maar dit jaar mogen we allemaal weer bij elkaar zijn. Dat is zo gaaf om te zien!” vertelt een enthousiaste Koen Geerlinks, kampcoördinator van de Pooltochten.

 

Reünie

Deze editie is er speciaal een hike in het leven geroepen die alleen dit jaar zal bestaan. De zogenaamde Reünie-hike is er voor alle oud-deelnemers van de Pooltochten die nog eens samen een hike willen lopen. “Geweldig!”, meent deelnemer Han Dekker (58).

 

“Ik heb direct mijn maatje gebeld waar ik 35 jaar geleden de hike ook al mee liep. Die was meteen enthousiast, en nu lopen we dus weer samen.” Samen zetten ze op kampeerterrein Eerde in Ommen hun tent op.

 

De twee mannen lijken nog even goed op elkaar afgestemd als vroeger. Toch was er wel een discussiepuntje tijdens de tocht. Dekker: “Het begon tijdens de tocht opeens flink te hagelen. Ik wilde er wel doorheen lopen, maar mijn maatje wilde toch liever schuilen. Dat hebben we maar gedaan. Dat was wel beter, achteraf gezien,” lacht Dekker.

 

Hangmat en bivak

Normaal gesproken is de Pooltochten een kamp voor jeugddeelnemers. Zij passen dan vier dagen lang tochttechnieken toe. Elke jaar wordt de hike lastiger. Zo wordt er geslapen in tenten, maar ook in de buitenlucht, in bijvoorbeeld een hangmat.

 

Niet van suiker

Ondanks de aanhoudende regenval, hielden de deelnemers zich goed staande. Het kampvuur warmde lekker op en door voldoende zeiltjes te spannen, was er altijd ruimte om te schuilen.

 

Met warme chocolademelk en een goede liveband werd het kamp afgesloten bij een gezellig gezamenlijk kampvuur. Geerlinks kijkt terug op een geslaagde editie “De hikes kunnen soms best pittig zijn. Ik ben ontzettend trots op iedereen die zo heeft doorgebikkeld. Tot volgend jaar!”

 

Foto's 4
6000 kilometer hiken: extra groot feest 50e.editie Pooltochten Ommen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
6000 kilometer hiken: extra groot feest 50e.editie Pooltochten Ommen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
6000 kilometer hiken: extra groot feest 50e.editie Pooltochten Ommen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: