Onthulling Gedenksteen  aan de Zwolseweg te Heino - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Onthulling Gedenksteen  aan de Zwolseweg te Heino

12 – 04 1945        Heino         11 -11 2021
HEINO – Op 11 november 2021 is het eindelijk zo ver! Na 2x afzeggen vanwege Covid- 19 perikelen zal de gedenksteen aan de Zwolseweg in Heino onthuld worden.  Dit monument gedenkt de 4 Canadese militairen die op de dag van de bevrijding van Heino omkwamen toen hun tank getroffen werd door een pantservuist, afgevuurd door een achtergebleven Duitser. Een van hen overleefde zwaargewond en werd opgevangen door de moeder van Flip Jonkman.

Flip Jonkman is meer dan twintig jaar bezig geweest om dit monument gerealiseerd te krijgen maar sinds maart 2020 staat het eindelijk langs de Zwolseweg in Heino.

Op 11 november , de nationale Dodenherdenking  van Canada zal het monument onthuld worden door mevrouw Lisa Helfand, Ambassadeur van Canada en de heer Martijn Dadema, burgemeester van Raalte.
Er zal dan 2 minuten stilte in acht genomen worden voor de slachtoffers, waarna een kranslegging zal plaatsvinden.
Muzikale omlijsting door Alike Jonkman op trompet en het Kleinkoor  Dolorosa o.l.v. Joan Jonkman.
Er is onder meer ook een toespraak van Colonel Marc LaFortune. (Canada Defence Attache to the netherlands, Belgium and Luxembourg)

Vier Canadezen kwamen in op 12 april 1945 aan de Zwolseweg  in Heino.
Herbert Syvret (24 jaar), Brenton Leroy Ringer (20 jaar) John Raymond Bridges (21 jaar) en Jack Ewart Hollingshead (20 jaar). Blair Cameron was de enig overlevende en kroop het huis binnen van de familie Jonkman. Anna Jonkman – Ruitenberg heeft de zwaargewonde Blair verbonden. In 1996 is hij terug geweest waar het geschiedde. Rein  Meindersma – onlangs overleden – heeft hem weten op te sporen. Nadien werd  door Flip Jonkman een kruisje geplaatst en nu na 25 jaar wordt er eindelijk een Gedenksteen onthuld.
Nazaten van  Blair Cameron  (de enig overlevende) en Herbert Syvret zullen zeker aanwezig zijn bij de onthulling. (7)  Ook is er contact met de familie Hollingshead  uit Canada.
De onthulling zal worden vastgelegd door videoclub Zoom Out en Jan de Mink zorgt voor enige geluidsversterking.

In de Oude maalderij in Heino zal door Omheining een tentoonstelling aan dit voorval gewijd worden, evenals aan het gijzelaarsdrama van de 66 Heinoers.
die op 11 April 1945 door de Duitsers naar Zwolle gevoerd werden en pas op 14 april terugkeerden. Deze tentoonstelling loopt tot 27 november. Vanaf 11 november wordt dus ook meegenomen alles over de Gedenksteen. In verband met Corona kan een bezoekje geregeld worden op afspraak.
Iedereen is van harte uitgenodigd op 11 – 11 – 2021 om 11 uur aan de Zwolseweg in Heino.

Voor meer informatie:
Kees Huls T + 31 – (0)572-  853191  M + 31- (0)6-57594848
Flip Jonkman T+31-(0)572-392494
E-mail canadamonumentheino@outlook.com

 

Artikel delen: