Brief voor Johan Remkes

REGIO – Van Stichting Salland Zoemt
Reiger 107 (postadres)
8103 AP Raalte

De Tweede Kamer T.a.v. Bureau Woordvoering Kabinetsformatie
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Betreft: vergoeding per hectare landbouwgrond Raalte,
6 november 2021

Hallo Johan Remkes,

Je hebt er net een paar dagen formeren in het Noorden opzitten, als jullie er niet gauw uitkomen, ben je ook van harte welkom in Salland. Maar we hopen dat je wél snel de neuzen dezelfde kant op krijgt en daar willen met deze brief een duit voor in het zakje doen.

Stichting Salland Zoemt is het er om te doen dat het in Salland weer gaat zoemen van de insecten. Dat is alleen maar mogelijk als er voor deze belangrijke, onmisbare dieren weer een goede leefomgeving ontstaat. En je weet, als het met de insecten weer goed gaat, dan gaat het eigenlijk met alles in onze samenleving weer een stuk beter. Want de insecten hebben een biodiverse leefomgeving, dus een goed klimaat nodig, dat is de paraplu over al onze problemen.

Vanuit Groningen kreeg je een brief van twee biologische boeren die met een heel simpele oplossing kwamen: geef de boeren een vergoeding per hectare, zodat ze natuurlijk kunnen boeren. Als een kwart omschakelt en een kwart een beetje meedoet, heb je jouw landbouwdoelstelling bereikt. Is veel efficiënter en niet duurder dan ingewikkelde oplossingen zoals jullie vanuit de politiek altijd bedenken. Jullie beginnen namelijk nooit bij de kern van het probleem, maar zoeken aan de achterkant naar oplossingen.

Boeren zijn eigenlijk het probleem helemaal niet. Dat zijn de veevoederbedrijven, de banken, de supermarkten en andere ‘erfbetreders’ zoals LTO waarvan je nooit weet wiens belangen ze eigenlijk behartigen. Zij zetten de boer zo onder druk dat ze niet anders kunnen dan boeren te laten boeren zoals ze doen om er een fatsoenlijke boterham aan over te houden. Zie boeren niet als het probleem, maar als de oplossing. Stel ze in staat goed te verdienen als ze zó gaan produceren, dat het weer gaat zoemen van de insecten.

Net zoals we de boer als oplossing zien, willen we ook de consument als oplossing zien. Dat de consument geen interesse heeft in biologisch eten, is de uitleg van erfbetreders. Als het systeem verandert zijn zij het haasje. Hier in Salland is een aantal voedselcoöperaties die de Europese gedachte van Farm to Fork al in de steigers heeft staan. Moet je zien hoe veel burgers de kans grijpen het gezondste voedsel te kopen, op het moment dat de prijs geen issue meer is. Je kunt supermarkten wel vragen te veranderen, maar zolang die vooral slecht voedsel in de aanbieding doen… waarom zou je het probleem laten oplossen door de veroorzakers ervan?

Stel dat je het systeem van ‘de vervuiler betaalt’ invoert bij eten, dat de prijs van eten bepaald wordt door alle kosten van productie, maar ook door alle kosten na consumeren door te berekenen. Dat je dus ook de druk op de gezondheidszorg meetelt, dat je de Parkinson-pandemie en zijn kosten doorberekend aan de veroorzaker ervan: de landbouwbestrijdingsmiddelen. Op die manier wordt gezond eten goedkoper dan ongezond eten, maar niet duurder dan nu het goedkope eten, omdat we de boer immers bijbetalen per hectare. Wij zouden in Salland graag proefgebied worden. Het werkgebied van Salland Zoemt is er de perfecte streek voor, omdat we in drie plattelandsgemeenten werken, die op verschillende manieren in ‘de klimaatwedstrijd’ staan. De gemeenten Olst-Wijhe en Dalfsen verbieden haar pachters landbouwgif te gebruiken, de gemeente Raalte staat het gewoon toe. Olst-Wijhe is tegen mega-stallen, Raalte vergunt ze met grote meerderheid van de raad. Olst-Wijhe stimuleert natuurlijke bouwprincipes bij burgers, Raalte steekt zo traditioneel mogelijk in. Olst-Wijhe en Dalfsen planten biologische bloembollen om het te laten zoemen van de insecten, Raalte richt een duurzaam groenvoorbeeld in bij een regulier tuincentrum. Dalfsen legt bermen aan met veel onder begroeiing, in Raalte wordt dat juist weggemaaid.

We zouden daarom graag als proefgebied door het nieuwe kabinet aangewezen worden, waarbij boeren vrijwillig de keus krijgen over te stappen op biologisch via een vergoeding per hectare. Tegelijk zou er dan een stevige communicatiecampagne van start moeten gaan om de samenleving te laten zien wat ze kiezen en wat de gevolgen daarvan zijn.

 

Als jij de hectareprijs beschikbaar stelt, doen wij de rest wel. Want als Sallanders de kans krijgen te kiezen voor gezond, dan gaan hier vanzelf allerlei activiteiten ontstaan om dat te regelen. Kijk maar naar de Farm to Fork activiteiten die hier voedselcoöperatie heten. Er zit precies één schakel tussen boer en bord: een vrijwilligersorganisatie.

Als je dit nou gelezen hebt Johan, hou dan het CDA voor dat ze met dit plan de redders van de boer zijn. Die partij leunt nu nog veel te veel tegen de LTO aan en dienen daarmee de erfbetreders in plaats van de boeren. En vertel de VVD dat er via dit plan stevige lokale economieën ontstaan in een gezonde samenleving met vermoedelijk veel minder druk op ICbedden.

Doe je mee Johan?

Met vriendelijke groet,
Namens Stichting Salland Zoemt,
Harrie Kiekebosch Secretaris

Artikel delen: