10 onbekenden kunstwerken - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

10 onbekenden kunstwerken

NIEUWLEUSEN – Boomspiegels en banken. Kunstwerk door Petra Hartman en Ruud Jan Kokke in Nieuwleusen. De helft van de kunstwerken wordt niet benoemd en de kunstenaar ook niet. Hoe kan dit? Deze 20 kunstwerken van Nederlands bekende kunstenaars staan aan de laan naar het Palthebos en het Museum.

Naast de Grote Kerk, staan 10 boomspiegels en 10 banken. Het ontwerp van deze kunstwerken is ter gelegenheid van de reconstructie van het dorpsplein en park in 2000 gemaakt. Het idee van deze spiegels is volgens Ruud Jan ontstaan door de spiegels die op de hoofdkappen van vrouwen in oude klederdrachten zaten. Ze zijn bijna op dezelfde manier van een afstand zichtbaar. Het idee van de banken komt van het Hervormd Jeugdgebouw met haar rondingen op iedere hoek op het dak. Zoals u op het filmpje kunt zien is het onderhoud van de spiegels niet consequent. Juist door vervuiling kan corrosie optreden door stof en uit roetdeeltjes afkomstig van verkeer, zout afkomstig van bijvoorbeeld gladheidsbestrijding. Onder dit soort omstandigheden is het reinigen van roestvast staal nagenoeg altijd noodzakelijk, om corrosie (roestvorming) te voorkomen.

Hoe zit het echt?

De werkelijkheid is dat het conceptontwerp van de boomspiegels van Ruud Jan kokken komt en de spiegels zijn geëtst door Petra. Het kunstwerk is dus eigenlijk gemaakt door 2 kunstenaars. Ruud Jan Kokke en Petra Hartman. De banken zijn alleen door Ruud gemaakt. Maar wat niet vermeld wordt en het juist mooi maakt is dat beiden een relatie hebben en nog steeds partners zijn. Man en vrouw ( gezin) hebben beiden aan het project gewerkt. Een samenwerking die je maar zelden tegenkomt in de kunstwereld. Dit belangrijke feit en gegeven wordt nergens in enige correspondentie of teksten die door instanties of organisaties gebruikt worden opgenomen. Je ziet alleen dat ze alles kopiëren van andere zonder te checken. Vooral een organisatie als de beeldbank hoort dit te doen. Zo ontstaan verhalen die niet kloppen. Daarom is het ook verrassend dat daar 10 speciale ontworpen banken staan. Misschien om het op te nemen

Ed van der Post/ Kunstoverijssel

Video 1
Video: Boomspiegels en Banken.
Artikel delen: