Vrije sector bouwkavels in Dalfsen flink duurder - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Vrije sector bouwkavels in Dalfsen flink duurder

DALFSEN – Wie volgend jaar in de kern Dalfsen een kavel van de gemeente koopt voor de bouw van een twee-onder-een-kap woning gaat daar fors meer voor betalen. Dit jaar is de prijs per vierkante meter nog 242 euro. In 2022 betaalt de koper 300 euro. Een stijging van bijna 24%.

Ook in de kernen Nieuwleusen, Lemelerveld, Oudleusen en Hoonhorst gaan de kavelprijzen voor halfvrijstaande woningen omhoog met percentages die variëren van bijna 12 tot ruim 17%. Voor deze kernen hanteert de gemeente sowieso al lagere grondprijzen dan in het dorp Dalfsen.  De kavels voor vrijstaande woningen worden in alle kernen ook duurder maar daar is de stijging procentueel iets lager. 

In de nota van uitgangspunten voor de jaarlijkse herziening van de grondexploitaties geeft de gemeente aan dat Dalfsen marktconforme prijzen hanteert. De huidige marktomstandigheden met een grote vraag naar woningen en weinig te koop staande woningen zorgt voor krapte op de woningmarkt. Hierdoor zijn de woningprijzen de laatste jaren explosief gestegen en stijgen de grondprijzen ook marktconform mee. De gemeente had op basis van een onderzoek door een extern bureau de kavels nog duurder kunnen maken maar daar is bewust niet voor gekozen. Het voordeel van deze ‘lagere’ grondprijs komt volgens de gemeente rechtstreeks bij de kopers van zelfbouwkavels terecht.

De grondprijzen bij sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en rijwoningen laat de gemeente minder hard stijgen. In dit deel van de woningmarkt zitten de woningzoekenden die de gemeente op basis van de Woonvisie juist wil helpen.

Artikel delen: