Tiny houses naar Oosterdalfsersteeg of Gerner Es ? - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Tiny houses naar Oosterdalfsersteeg of Gerner Es ?

DALFSEN – De raadscommissie Dalfsen vergadert maandagavond 17 januari over een tijdelijke plek voor tiny houses voor mensen die snel een huurwoning nodig hebben. De raadsleden kunnen kiezen uit twee locaties in het toekomstige nieuwbouwgebied Oosterdalfsen Noord.

De plek naast de begraafplaats aan de Oosterdalfsersteeg of de hoek Koekoeksteeg/Gerner Es bij de hockeyvelden. Om hoeveel huisjes het gaat en wanneer ze worden gebouwd  staat niet in het voorstel. Wel dat ze zo’n 100.000 euro per stuk kosten. De Oprechte Dalfsenaar geeft hieronder zijn mening over de plannen.

Wethouder André Schuurman geeft de voorkeur aan de Oosterdalfsersteeg omdat daar niet zoveel omwonenden zijn. Daarmee kiest hij vlak voor de verkiezingen voor de weg van de minste weerstand. En er gaat volgens de wethouder niet zoveel verkeer over de Oosterdalfsersteeg. Het is hier, zo blijkt uit gemeentelijke cijfers, toch drukker dan de wethouder schrijft. Volgens verkeerstellingen uit 2020 is er op de Oosterdalfsersteeg meer verkeer dan op de Gerner Es. Deze metingen waren in coronatijd en nog voor de afsluiting van de aansluiting van de Welsummerweg op de vernieuwde Hessenweg. 

Kleine huisjes voor spoedzoekers bouw je volgens mij niet aan de rand van het dorp naast een kerkhof. In de Structuurvisie kernen Dalfsen uit 2010 staat zelfs dat op dit weiland geen woningen komen. Kan me voorstellen dat die plek in de toekomst nog wel nodig is voor de uitbreiding van de begraafplaats. 

De bewoners van deze mini woninkjes verdienen een mooiere plek. De locatie aan de Gerner Es lijkt me een veel betere maar de omwonenden denken daar vast anders over. Maar zo kunnen ze wel alvast een beetje wennen aan het idee dat er de komende jaren zo’n 300 woningen in Oosterdalfsen Noord worden gebouwd.

Het terrein aan de Gerner Es ligt dichtbij de goudkust van Dalfsen en de bouw van kleine huisjes is goed voor een gevarieerdere  samenstelling van dit buurtje. Royale vrijstaande woningen en tiny houses kunnen samen zorgen voor een mooie mix van bewoners met verschillende leefstijlen en ongelijke inkomens.

Waarom gaat het om een tijdelijke locatie voor maximaal 15 jaar? Je kunt de gekozen plek toch definitief inpassen in het stedenbouwkundig plan voor Oosterdalfsen Noord, dat de gemeenteraad nog moet vaststellen. Daarmee besparen woningstichting Vechthorst en gemeente na 15 jaar ook nog eens de kosten van verplaatsing naar een permanente plek. 

Tegenover de locatie aan de Gerner Es woont een raadslid. Nu maar hopen dat bij hem het algemeen belang boven zijn eigen privé belang gaat en dat hij zijn buren enthousiast maakt voor deze mini-huisjes. Zo kan hij zijn eigen inwonerbetrokkenheid in de praktijk brengen. 

Oprechte Dalfsenaar

Foto's 4
Tiny houses naar Oosterdalfsersteeg of Gerner Es ? - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Tiny houses naar Oosterdalfsersteeg of Gerner Es ? - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Tiny houses naar Oosterdalfsersteeg of Gerner Es ? - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: