Complimenten voor burgemeester, politie, ME en omwonenden - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Complimenten voor burgemeester, politie, ME en omwonenden

DALFSEN – Alle raadsfracties waren maandagavond eensgezind in hun oordeel over de ongeregeldheden die zaterdagavond 15 januari hebben plaatsgevonden tijdens het illegale feest op het plein voor het Dalfser gemeentehuis. De woordvoerders toonden geen enkel begrip voor wat er die avond is gebeurd.

‘Geen slimme actie, een actie om snel te vergeten. Zoiets past niet bij een rustige plattelandsgemeente als Dalfsen’,  aldus Jos Ramaker (Gemeentebelangen). ‘Niet des Dalfsens’, vervolgde Betsy Ramerman (CDA). ‘Beschamende vertoning’, voegde Rietje Lassche (ChristenUnie) er aan toe. ‘Schadelijke actie voor Dalfsen, omwonenden en de mensen zelf’, betoogde Leander Broere (PvdA). ‘Iets om nooit meer mee te hoeven maken’, volgens Gerrit Jan Veldhuis (VVD). ‘Een veilig dorp onwaardig’, aldus Ben Schrijver (D66).

Er was veel waardering voor de door burgemeester Erica van Lente gekozen aanpak en de afwegingen die ze daarbij die avond samen met justitie en politie heeft gemaakt. Ze liet de toegangswegen naar het dorp afsluiten en kondigde een noodbevel af om de inzet van de Mobiele Eenheid mogelijk te maken. Complimenten waren er niet alleen voor haar communicatie met de fractievoorzitters, de direct omwonenden en alle inwoners (brief in Kernpunten) maar ook voor de bij de situatie passende inzet van politie en ME. Verder was er waardering voor de omwonenden die na afloop van de rellen mee hebben geholpen om de rotzooi op te ruimen. 

Als het gaat om de nasleep zijn er nog wel wat losse eindjes. De gemeente bekijkt nog of de geleden schade aan verkeersborden, beplanting en de schoonmaakkosten kunnen worden verhaald op de organisatoren van het illegale feest. Politie en justitie beoordelen aan de hand van de beelden, die met bodycams door de ME zijn gemaakt, ook nog of er strafbare feiten zijn gepleegd. Het gaat dan om de relschoppers die met vuurwerk en bierflessen naar de ME hebben gegooid.

Verder onderzoeken politie en justitie of de verspreiding via sociale media van het illegaal opgenomen telefoongesprek met de burgemeester strafbaar is. Niet duidelijk is of er nog een externe evaluatie van de gebeurtenissen komt. Wel wordt meegewerkt aan een al lopend onderzoek naar vergelijkbare situaties.

De gemeente is verder van plan, samen met jongerenwerkers, in gesprek te gaan met de Dalfser jongeren die op de gemaakte beelden zijn te zien.

Artikel delen: