Haastige spoed is zelden goed

Haastige spoed is zelden goed

DALFSEN – ‘Je zult maar raadslid zijn’, stond boven een ingezonden bericht op DalfsenNet. Een inwoner vroeg zich af hoe de gemeenteraad onder tijdsdruk, nog in februari, een besluit gaat nemen over de Omgevingsvisie 1.0 van de gemeente Dalfsen. Ook de Oprechte Dalfsenaar vindt er wat van !

De Omgevingsvisie is een belangrijk stuk over de toekomst van alle vijf dorpskernen en het buitengebied. Over waar komen nieuwe woningen en waar kunnen nieuwe bedrijven zich vestigen. Maar ook hoe Dalfsen omgaat met natuur en landschap, landbouw, klimaat, recreatie, verkeer en nog veel meer. Daarom heeft de gemeente, ondanks alle coronabeperkingen, uitgebreid met alle betrokken inwoners, organisaties en andere betrokkenen gesproken. Daarvoor de complimenten. Maar vlak voor de finish lijkt de gemeente nu toch nog steken te laten vallen.

De raadsleden hebben de schone taak zich deze maand door de bijna vijftig reacties uit de samenleving te worstelen. Die zijn geschreven door betrokken inwoners of organisaties en die klimmen niet zo maar in de pen. Ze hebben allemaal de moeite genomen hun mening te geven en verwachten in ieder geval een inhoudelijke reactie van de gemeente. 

Een raadslid mag erop rekenen dat verantwoordelijk wethouder André Schuurman de raadsleden op weg helpt met een raadsvoorstel waarin de belangrijkste discussiepunten op een rijtje worden gezet. Een goed leesbaar en overzichtelijk stuk met per thema de verschillen van inzicht met naast elkaar: hoe kijkt een inzender tegen een onderwerp aan en wat vindt de gemeente er van. Niets van dat alles. Alle reacties staan op datum van ontvangst onder elkaar en per ontvangen brief volgt het commentaar van de gemeente. En daarna in veel gevallen: ‘de omgevingsvisie wordt naar aanleiding van deze zienswijze niet aangepast’. 

In totaal zo’n 120 pagina’s, kom er maar eens door heen. Soms veel tekst maar ook zo nu dan kort door de bocht waarbij de gemeente regelmatig geen antwoord geeft op vragen van inwoners. De gemeente maakt zich er wat gemakkelijk vanaf. En dan al die verwijzingen. De lezer ziet door de bomen het bos niet meer en tast in het duister over hoe het vervolg eruit ziet. Aangekondigde vervolgonderzoeken en vaag geformuleerde zinnen over de regionale woningbouwopgave, Verstedelijkingsstrategie en verkeersstromen zijn daar voorbeelden van. 

Dat moet ook voor raadsleden een hele worsteling zijn. 

Blijkbaar heeft de gemeente veel haast. De Omgevingsvisie moet nog voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart worden vastgesteld. Het lijkt wel alsof de wereld er daarna in Dalfsen plotseling anders uit zal zien. Niet is minder waar. Er is geen enkele Dalfsenaar die er wakker van ligt als de Omgevingsvisie een paar maanden later wordt vastgesteld met een verbeterde versie van zowel het raadsvoorstel als de nota van reacties/zienswijzen. 

Kortom, haastige spoed is zelden goed, zeker als je inwonerbetrokkenheid hoog in het vaandel hebt staan. 

Oprechte Dalfsenaar

Artikel delen: