Verhalen van Harculo - Foto: Wim
Foto: Wim

Verhalen van Harculo

HERCULO – Opdracht Verhalen van Harculo aan drie professionele fotografen / beeldmakers. Stichting De Stad Verbeeldt (DSV) geeft ruimte aan drie professionele fotografen / beeldmakers om door middel van Visual Storytelling het steeds veranderende karakter van het concept ‘stad’ te onderzoeken en visueel vorm te geven.

Uitgangspunt is ‘het eeuwige verhaal’ van de stad als ontmoetingsplek, waarin de grote veranderingen van deze tijd zich, binnen gevestigde en meer actuele sociaal-culturele infrastructuren, manifesteren.

Als onderdeel van het programma De Stad Verbeeldt….weer! in 2022 ontwikkelt DSV een apart project voor professionals met als titel Verhalen van Harculo. Vragen die wij ons stellen: hoe zag de wereld van de voormalige IJsselcentrale eruit? Welke werkzaamheden werden er verricht? Hoe werd de stroom opgewekt en gedistribueerd in de regio? Welke transitie heeft het bedrijf doorgemaakt van kolen, gas naar olie?

Wat betekende dit voor de werknemers van de Centrale Harculo? Voor welke uitdagingen stonden werknemers in tijden van verandering en afbouw van Centrale Harculo? Herinneringen, waarnemingen, archiefbeelden, interviews met oud-werknemers, oud-dienstverleners en wijkbewoners kunnen ingrediënten zijn voor deze eigentijdse foto-, filmopdracht of multimediale productie. ENGIE, BOEi en Ronald Westerhuis werken aan de nieuwe gebiedsontwikkeling onder het motto ‘Geworteld in het verleden, met een duurzame blik op de toekomst’. De beeldopdracht Verhalen van Harculo past hier goed bij.

Ga de uitdaging aan, doe mee!

De Stad Verbeeldt nodigt professionele fotografen / beeldmakers uit dit proces van maatschappelijke verandering te concretiseren door middel van een eigentijdse beeldserie of portrettenreeks, waarbij de nadruk ligt op de cultuurhistorische geschiedenis van Centrale Harculo. Het staat de fotograaf / beeldmaker vrij dit thema naar eigen visie of inzicht in te vullen.

De uiteindelijke productie zal worden vertaald naar een presentatie binnen de expositie De Stad Verbeeldt….weer! – Verhalen van Harculo, die in september 2022 staat gepland voor vier weken in Harculo, Zwolle-Zuid. De Stad Verbeeldt wil op deze wijze een bijdrage leveren aan de cultuurhistorische geschiedschrijving van de Centrale Harculo voor de regio Zwolle.

Stichting De Stad Verbeeldt stelt een bedrag van € 5000 beschikbaar voor elke geselecteerde foto- of filmopdracht, inclusief productie, expositie en – in overleg – een (multimediale) productie, te publiceren op de site van De Stad Verbeeldt. De opdrachtnemer verzorgt daarnaast een atelier voor amateurs. Het gaat om drie opdrachten in totaal voor evenzoveel fotografen / beeldmakers.

De gemeente Zwolle heeft subsidie verleend voor deze foto- / filmopdracht inclusief de bovengenoemde randactiviteiten / productie

Een professionele vakjury zal uit de inzendingen maximaal drie opdrachten kiezen. Daarbij zal zij vooral kijken naar conceptuele onderbouwing en fotografische/filmische kwaliteit in relatie tot het onderwerp.

Informatie:

  • Informatie foto-, filmopdracht, multimediale productie en randvoorwaarden zie www.destadverbeeldt.nl.
  • De inzendtermijn plan van aanpak foto-, filmopdracht, multimediale productie en portfolio kan tot 15 maart 2022, voor informatie: Fieke van ’t Riet, programmamanager DSV, 06-22218109, info@destadverbeeldt.nl;
  • Inzendingen via com sturen naar: wedstrijd@destadverbeeldt.nl;
  • Deadline inleveren foto-, filmopdracht, multimediale productie is 1 juli 2022;
  • De fotograaf / beeldmaker gaat akkoord met de randvoorwaarden, opgesteld door het artistiek team van De Stad Verbeeldt. Voor nader informatie raadpleeg: destadverbeeldt.nl/wedstrijd-verhalen-van-harculo.
Foto's 6
Verhalen van Harculo - Foto: Wim
Foto: Wim
Verhalen van Harculo - Foto: Wim
Foto: Wim
Verhalen van Harculo - Foto: Wim
Foto: Wim
Verhalen van Harculo - Foto: Wim
Foto: Wim
Verhalen van Harculo - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: