Lokale, sociale textielinzameling - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Lokale, sociale textielinzameling

DALFSEN – De Gemeenten Dalfsen en Ommen kiezen voor lokale, sociale textielinzameling. De oplettende inwoners van Dalfsen en Ommen is het vast al opgevallen: sinds kort prijken op prominente locaties nieuwe, blauwgroene textielcontainers. Niet alleen de containers zijn nieuw, ook het proces is veranderd. Het textiel wordt allemaal lokaal opgehaald, gesorteerd en verwerkt bij de kringloopvestigingen van Noggus & Noggus en Kringloop Zwolle: lokaal en sociaal.

Het textiel wordt in het textielsorteercentrum zorgvuldig gesorteerd. Ook het textiel dat niet in de kringloopwinkels van Noggus&Noggus en Kringloop Zwolle wordt aangeboden, krijgt een duurzame bestemming. Lokale bedrijven en stichtingen maken nieuwe kleding, sloffen en tassen van jeans. Donzen dekbedden worden gereinigd door Ducky Dons. Katoen en wol gaat naar afnemers die het verwerken zodat het weer hergebruikt kan worden. Overal is een bestemming voor.

“Een prachtig en lokaal initiatief dat via samenwerking met diverse partijen tot stand is gekomen” vertelt Bart Jaspers Faijer, wethouder gemeente Ommen. “Mooi is dat duurzaamheid zowel betrekking heeft op het slimmer omgaan met grondstoffen, maar ook dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hierbij worden betrokken.”

In het textielsorteercentrum werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Leerlingen van voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs doen er werkervaring op. Anderstaligen leren er al doende de Nederlandse taal en cultuur kennen. Iedereen die het nodig heeft of leuk vindt om in deze sociale omgeving een plek te vinden, is er van harte welkom.

Het leuke is dat de textielcontainers zelf ook gerecycled zijn. Het zijn oude textielcontainers die door Noggus&Noggus in Staphorst zijn opgeknapt en een mooi kleurtje hebben gekregen. Afvalverwerker ROVA heeft de containers geplaatst.

WaardeRing
Het project is het resultaat van samenwerking binnen het circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing in de regio Zwolle, Ommen, Dalfsen, Zwartewaterland en Staphorst. Binnen WaardeRing werken gemeenten, onderwijs, bedrijven en kringloop samenwerken aan een circulaire en inclusieve samenleving. Zie voor meer informatie: waarde-ring.nl.

Foto's 2
Lokale, sociale textielinzameling - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: