Goldeneye - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Goldeneye

DALFSEN – De brilduiker is in Nederland een zeer schaarse broedvogel, vooral langs de grote rivieren. Hij broedt in holle bomen en oude nesten van bijvoorbeeld de zwarte specht. Ook maakt hij gebruik van nestkasten die speciaal voor deze soort worden opgehangen.

Zijn grootste verspreidingsgebied ligt in Scandinavië en Rusland. In een gemiddelde winter zijn vanaf oktober ca 10.000 tot 30.000 brilduikers vooral aanwezig in het IJsselmeer. Waarnemingen in Salland zijn zeldzaam maar door het hoge water van de afgelopen week waren er enkele exemplaren nabij de blauwe bogenbrug te spotten. Zeer kenmerkend is het gele oog waaraan de soort in het Engels, zoals hierboven, zijn naam te danken heeft.

Jos Scholten

Artikel delen: