Nonnetje - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Nonnetje

DALFSEN – In de naamgeving van deze duikeend, is vooral uitgegaan van het zwart-witte kleed van de woerd (man). Dit deed in het religieuze verleden denken aan een non. Dus een mannelijke non is in de wereld van vogels heel normaal. Zoals elders in de natuur niet ongebruikelijk is ook een vrouwelijk non qua (camouflage) kleur veel ingetogener.

De soort broedt met name in het noordelijk deel van Europa. Het overwinteringsgebied strekt tot Noord-Italië. Het voedsel bestaat voornamelijk uit kleine vis die ze het liefst belagen in groepen van wel 250 soortgenoten. Het Markermeer was een favoriete plek maar ten gevolge van vertroebeling van het water wijken ze uit naar de Friese wateren, de Wieden en de Randmeren. Incidenteel zijn ze ook te spotten in onze Overijsselse Vecht. In het echt zijn ze nog mooier dan op een foto, opletten dus.

Foto's 2
Nonnetje - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: