Pittenverbrijzelaar - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Pittenverbrijzelaar

DALFSEN – De appelvink is een vrij algemene broedvogel in Nederland. Sterk gebonden aan oudere loof-, en gemengde bossen, tuinen en parken. Na de broedtijd zwerven ze wat rond en trekken in beperkte aantallen naar het zuiden. Ze eten zaden en pitten, aangevuld met jonge knoppen. Juveniele appelvinken worden gevoerd met dierlijk voedsel zoals rupsen en insecten.

De betekenis van de wetenschappelijk naam is: pittenverbrijzelaar. Die naam is goed gekozen omdat ze met hun buitengewoon krachtige snavel met gemak allerlei vruchtenpitten kraken om zo het binnenste op te eten.

De appelvink is de grootste vink in Nederland maar wordt door de gemiddelde wandelaar vaak over het hoofd gezien. De (vlucht)roep, waardoor de vogel kan worden ontdekt is een repeterend, metalig kort en hard smakkend “piks”.
Dus…..opletten.

Jos Scholten

Artikel delen: