Geen patat en snacks, wel verkoop gezonde producten in zwembaden - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Geen patat en snacks, wel verkoop gezonde producten in zwembaden

DALFSEN – Verkoop van patat en snacks in de openluchtzwembaden Gerner en De Meule past niet in het gemeentelijk gezondheidsbeleid. Dalfsen zet in op gezonder eten en minder obesitas.

Het advies van een extern bureau om beide zwembaden op warme dagen aantrekkelijker te maken met horeca in de vorm van een foodtruck of snackwagen is daarmee van tafel. Wel komt er dit jaar mogelijk al een proef om gezonde producten aan te bieden in de twee zwembaden.

Voor het zwembadseizoen 2022 gaat de gemeente alvast een aantal snelle acties uitvoeren om de zwembadexploitatie te verbeteren. De zwemlestarieven worden trapsgewijs, in vier jaar met zestig procent verhoogd van 52,90 naar 85 euro. Dit zorgt op jaarbasis voor een hogere opbrengst van 7.000 euro. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen een beroep doen op de gemeentelijke Kindregeling en het Jeugdfonds Sport.

Voor de bezoekers komen er in de zwembaden meer picknicktafels, parasols en strandstoelen. Voor De Meule schaft de gemeente een air trampoline en schaduwdoeken aan. Gerner heeft al schaduwdoeken als beschutting tegen de zon en die voorzien in een duidelijke behoefte. Een air trampoline op Gerner is volgens de gemeente niet dringend nodig omdat de schoolgaande jeugd al gebruik kan maken van een glijbaan en een duikplank.

De buitenzijde van de zwembaden maakt de gemeente aantrekkelijker met speciale muurdoeken. Dit vergroot de zichtbaarheid en herkenbaarheid van buitenaf, aldus de gemeente.

Verder is het de bedoeling meer activiteiten en evenementen te organiseren, zoals bijvoorbeeld ‘auto te water’ en activiteiten op woensdagmiddagen.

Ook wil de gemeente de online zichtbaarheid van de zwembaden vergroten. Beide zwembaden krijgen een eigen facebookaccount om inwoners te informeren en enthousiast te maken met verhalen, foto’s en filmpjes.

Voor de langere termijn legt de gemeente later dit jaar nog voorstellen voor aan de gemeenteraad. Dan gaat het over wel of niet afschaffen van zwemlessen, personele inzet, minder vaak open en verzelfstandigen exploitatie.

Artikel delen: