Hirundo rustica - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Hirundo rustica

DALFSEN – De bovengenoemde wetenschappelijke naam van de boerenzwaluw is letterlijk “zwaluw van het platteland”. Het zijn kleine elegante vogels met lange, brede, toegespitste vleugels. Ze jagen op insecten die ze in de vlucht oppikken. Het is een algemene broedvogel in Nederland.

 

Sterk gebonden aan menselijke bebouwing met veeteelt. Komt op de trek in grotere groepen voor, zeker wanneer ze net voor zonsondergang in zwermen verzamelen om te overnachten in het riet.

In het verleden zetten boeren aan het begin van de lente de schuurdeuren open om de boerenzwaluwen tot broeden in de stal uit te nodigen, want volgens het volksgeloof was de woning waar zwaluwen nestelen tegen brand beveiligd.

Sindsdien is de situatie in het landelijk gebied drastisch gewijzigd. De vele kleinschalige boerenbedrijven hebben plaats gemaakt voor grote intensieve bedrijven waar nauwelijks plaats is voor vogels van buitenaf.
Het meer houden van paarden, met open stallen en opgeslagen paardenmest, zorgt voor enige compensatie.

De eerste boerenzwaluwen zijn al in Nederland gespot, maar in Dalfsen……..opletten.

Jos Scholten

 

Maar ik heb er geen video in gevonden, dus ik dacht dat je misschien geïnteresseerd zou zijn in het toevoegen van mijn Boerenzwaluw video?

Hier is een link op youtube – https://www.youtube.com/watch?v=agvZVPRQCyc

Mark

 

Artikel delen: