Asielzoekers mogelijk in Lantaren Lemelerveld

Asielzoekers mogelijk in Lantaren Lemelerveld

LEMELERVELD – Mogelijk 50 asielzoekers in voormalig restaurant de Lantaren Lemelerveld. Hopelijk kunnen jullie in de media aandacht besteden aan het omstreden plan om 50 asielzoekers (minderjarige jongeren zonder ouders) op te vangen in voormalig restaurant De Lantaren in Lemelerveld.

Vorige week besloot gemeente Dalfsen een paar buren vanavond te informeren. Doordat de buurt gelukkig met elkaar communiceert ging de brief snel rond en later besefte de gemeente Dalfsen dat ze onder andere de nabij wonende Raaltenaren niet hadden uitgenodigd.

Vanavond was de informatiebijeenkomst om de buurt te informeren over de verkennende fase waarin ze nu zitten. De opkomst was goed. Ongeveer 50 buren waren aanwezig. De burgermeester vertelde de plannen en kondigde aan dat het COA de intentie heeft er 50 jongeren te gaan plaatsen, voor een duur van 5 jaar. Deze jongeren komen hier nadat ze zijn aangemeld in Ter Apel en wachten op de uitslag van hun aanvraag. De jongeren blijven tussen de 8 weken en een half jaar en gaan na de uitslag terug naar land van herkomst of ze worden ergens in Nederland geplaatst in permanente woonruimte.

De buurt is er erg op tegen en reageert in sommige gevallen emotioneel. Men maakt zich ernstig zorgen over overlast en (gevoel van) veiligheid. Het gevoel heerst dat de buurt er niks op kan inbrengen. De gemeente staat niet achter de burger maar steunt het COA. Er zijn toezeggingen gedaan over afspraken, tijdsduur enz. maar de buurt heeft het gevoel dat als ze er eenmaal in zitten, ze er nooit meer weg gaan. Wij kunnen er allemaal tegen zijn, maar als de gemeente akkoord gaat, hebben we geen poot om op te staan. In het twee uur durende gesprek is er nog veel meer besproken, maar ik kan het niet allemaal samenvatten. Al met al een zeer deprimerende sessie waarbij de machteloosheid wel heel wrang voelt.

Er is toezegging gedaan dat er binnenkort een vervolggesprek gaat komen, hopelijk met iemand van het COA er bij die e.e.a. kan toelichten. Pers kan daarbij aanwezig zijn.

Met vriendelijke groet,

Paul Otte

Foto archief DalfsenNet

Artikel delen: