Alles voor die ene glimlach

LEMELE – Sinds half maart verblijven er op de Imminkhoeve in Lemele ongeveer 150 vluchtelingen uit Oekraïne. Direct is er spontaan een werkgroep opgezet met op dit moment meer dan 170 vrijwilligers om de Gemeente Ommen hierbij te ondersteunen. Dit ondersteunen varieert van het regelen van fietsen, wandelwagens, voer voor dieren, vervoer bij calamiteiten en kleding tot aan het organiseren taallessen en activiteiten.

 

Voor het vertalen van onze posters en informatiebrieven, maar ook het vertalen tijdens onze gesprekken met de bewoners maken we dankbaar gebruik van onze tolk Elena, die zich net als alle andere vrijwilligers geheel belangeloos inzet.

Het eerste waar we mee begonnen zijn is het structureel organiseren van taallessen voor kinderen en volwassenen; 12 keer per week worden deze lessen door vrijwilligers gegeven. De kinderen gaan inmiddels naar de Christelijke Basisschool Ichthus in Lemele of naar het Vechtdal College in Ommen, maar de taallessen gaan gewoon door.

Daarnaast hebben we een kledingbank opgezet. Eerst tijdelijk in het gebouw De Schakel achter de kerk, later structureel in de voormalige supermarkt van de familie KleinHorsman. Deze kledingwinkel is elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en elke donderdag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Ook hier werken weer een behoorlijk aantal vrijwilligers. Een oproep in een groepsapp levert weer de nodig kleding op die vervolgens netjes gesorteerd wordt opgehangen. Inmiddels heeft deze kledingwinkel ook een sociale functie gekregen voor bewoners van Lemele en bewoners van de Imminkhoeve. Er ontstaan mooie maar ook intense gesprekken, maar ook vriendschappen.

Omdat het openbaar vervoer in Lemele niet echt goed geregeld is heeft de Gemeente een extra busregeling opgezet naast de Buurtbus. Als Werkgroep hebben wij ons daar sterk voor gemaakt. Elke morgen en elke middag, 7 dagen per week rijdt een taxibusje (met ruimte voor rolstoelen) van Lemele naar Ommen en weer terug. Om de mobiliteit van de inwoners van de Imminkhoeve te vergroten hebben we fietsen geregeld. Deze zijn herkenbaar aan de blauw-gele stickers op de fietsen. Voor degenen die (nog) niet kunnen fietsen, worden er fietslessen gegeven en komt op 21 mei de ANWB de verkeersregels uitleggen. Als Werkgroep hebben we dat in het begin ook al een keer gedaan. Inmiddels kun je de fietsers overal in de omgeving tegen komen. Nog niet iedereen hanteert de verkeersregels even goed, maar het gaat steeds beter.

Soms is het nodig dat er per direct vervoer nodig is en er geen taxi beschikbaar is. Dan wordt er een beroep gedaan door de gemeente op onze vrijwilligers. Tot nu toe hebben we elk verzoek kunnen inwilligen, van even mee naar de opticien tot een hele middag in het ziekenhuis omdat er gips gezet moet worden.

De diensten in de Ichthuskerk worden regelmatig door bewoners van de Imminkhoeve bezocht. Een aantal van hen zegt zich in onze kerk thuis te voelen en heeft zelfs aangeboden om bij te dragen aan de diensten door bv. het lezen van de Bijbelteksten in het Oekraïens of Russisch. Om de mensen zoveel mogelijk bij de dienst te betrekken wordt de liturgie in twee talen op de beamer getoond. Daarnaast wordt een samenvatting van de overdenking in het beide talen uitgereikt aan de mensen. Er zijn Bijbelverhalen in het Oekraïens aangeschaft speciaal voor de kinderen. Na de dienst hebben de mensen de mogelijkheid om een kaars voor hun naasten te branden. Het is mooi om te zien dat wij als kerkelijke en burgerlijke gemeente met elkaar een “tijdelijk thuis” kunnen bieden aan hen die hun ”thuis” zijn kwijtgeraakt.

Nu de kinderen naar school gaan, heeft een grote groep bewoners behoefte om te gaan werken. Elke bewoner krijgt wekelijks leefgeld van de gemeente, maar men wil zelf geld verdienen. In samenspraak met Het Uitzendbureau.nl uit Den Ham hebben we een voorlichtingsbijeenkomst gehouden in hun eigen taal. De opkomst was groot en er waren veel vragen. Een aantal vragen kon direct worden beantwoord en aantal is voorgelegd aan de gemeente om te beantwoorden. Vervolgens zijn er middagen geweest waarop bewoners zich konden inschrijven en inmiddels hebben een aantal bewoners tijdelijk werk gevonden. Naast het zoeken en regelen van werk, verzorgt Het Uitzendbureau.nl ook de verzekeringen en contracten.

Naast al deze zaken organiseren we als Werkgroep ook activiteiten of worden er activiteiten georganiseerd door bedrijven, verenigingen, kerken of vrijwilligers. Een kleine opsomming:

 • De kinderen van de Heilige Hart Kerk in Lemelerveld hebben ruim 60 Happy Stones gemaakt, dit zijn beschilderde steentjes met daarop vrolijke kleuren. Enkele kinderen van de Heilige Hart Kerk hebben deze op 14 april uitgedeeld aan de kinderen en ouders op de Imminkhoeve.
 • Bij het traditionele paaseieren zoeken vanuit de Ichthuskerk op 1ste Paasdag hebben ook de kinderen van de Imminkhoeve meegedaan.
 • Zaterdag 16 april brachten de dames van het Troostdekentje een bezoek aan de Imminkhoeve. Ze brachten zelfgemaakte knuffels, kussens en dekentjes mee voor de kinderen en gehandicapten. Een grote groep dames uit Westerhaar breit, haakt en borduurt er wekelijks stevig op los en maakt veel mensen gelukkig.
 • Zaterdag 23 april heeft de Lionsclub Ommen Dalfsen een prachtige middag verzorgd voor de kinderen en de ouders. Er werden pannenkoeken gebakken, er was een springkussen en er werden oudhollandse spelletjes gedaan. Vooral het sjoelen en het steltlopen waren favoriet. De Heuischudders uit Lemelerveld maakten het feestje compleet.
 • We zijn gestart met Yogalessen voor ongeveer 10 dames. Elke week fietsen ze naar Yoga Lemele aan de Korteveldsweg en krijgen daar Yoga van Jenny Fokkert.
 • Een aantal kinderen doet inmiddels fanatiek mee met de voetbaltraining bij Sc Lemele, evenals een aantal volwassenen. Ook zijn een aantal bewoners regelmatig op de tennisbaan te vinden. Verder zijn we gestart met danslessen voor peuters in de Gymzaal.
 • De kinderen van de Imminkhoeve zijn in de huifkar naar het Speelbos op de Lemelerberg geweest. Binnenkort gaan we met de huifkar naar de Schaapskooi.
 • De Heidepark School uit Lemelerveld heeft onder meer een sponsorloop georganiseerd om geld op te halen voor de kinderen op de Imminkhoeve. Het eindresultaat was verbluffend: € 5.100, -. Een deel van dit geld wordt gebruikt om de kinderen die naar de basisschool gaan, mee te laten gaan met het schoolreisje. Ook worden rugzakken gekocht met hun naam erop.
 • Woensdag 25 mei organiseert AMBIQ een gezellige activiteitenmiddag voor jong en oud.
 • Woensdag 1 juni komt Contactclown Puk samen met haar 5 vrienden de kinderen vermaken met allerlei leuke verrassingen.
 • Zaterdag 4 juni geeft de muziekband Hotdamn Funk uit Zwolle een muzikaal optreden. Inmiddels hebben Accordeonvereniging Accordeola en vrijetijdskoor De Bargzangers ook aangeboden om een muzikale avond te verzorgen.

 

Naast deze mooie activiteiten komt er ook behoorlijk wat geld binnen op het speciale bankrekeningnummer: NL66 RABO 0189 520 086 ten name van Vluchtelingenwerk Lokaal. De Rabobank heeft een bijzondere bijdrage gedaan van € 3.000, -, maar ook kleine bedragen worden gestort. Soms met een heel bijzonder en ontroerend verhaal. Daar word je dan echt stil van.

 

Om alles in goede banen te leiden en al deze zaken te kunnen organiseren, werken meer dan 170 vrijwilligers mee in allerlei rollen en taken. En waar doen wij en zij het dan allemaal voor?

 

Voor die ene glimlach van een kind of de knuffel van een blije moeder.

 

In Lemele en omgeving wordt het Noaberschap uitgevoerd zoals het bedoeld is. Dank aan een iedereen die het mogelijk maakt, voor zover het kan, om de bewoners van de Imminkhoeve een warm en veilig thuis te bieden. Als Werkgroep zijn we trots en dankbaar dat we daar een onderdeel van mogen zijn.

Artikel delen: