Paardensport op wereldniveau - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Paardensport op wereldniveau

OMMEN – CSI OMMEN en Ommer Overlegorgaan Gehandicaptenbeleid. ‘Op donderdagmiddag gaat bij CSI OMMEN de muziek een paar uurtjes uit’. ‘Paardensport op wereldniveau bereikbaar maken voor een breed publiek’ is één van de doelstellingen van CSI OMMEN. Om het evenement nog toegankelijker te maken, hebben de organisatie en het Ommer Overlegorgaan Gehandicaptenbeleid (OOG) de handen ineen geslagen om het evenement ook geschikt te maken voor mensen met een beperking.

 

Doel van het OOG is om ervoor te zorgen dat mensen met een lichamelijke -, verstandelijke – of psychische beperking en chronisch zieken ongehinderd kunnen deelnemen aan het sociaal en maatschappelijk leven. Dit doet de belangenvereniging door het toetsen van winkels, gebouwen en gemeentelijke plannen te toetsen op toegankelijkheid en bereikbaarheid en ervoor te zorgen dat er voldoende parkeerplaatsen zijn voor gehandicapten. “Als OOG zouden we ook graag advies geven bij de organisatie van evenementen, maar op de één of andere manier kwam dat in de afgelopen jaren nog niet van de grond”, vertelt voorzitter Ina Jaspers. “We zijn daarom erg blij met de vraag van CSI OMMEN en denken graag met hen mee.” Samen met de gemeentelijke beleidsmedewerker Inclusie Adrianne Leussink ging Ina in gesprek met de organisatie. “We hebben het terrein bekeken en de checklist besproken”, vertelt ze. “Met de aanpassingen die gedaan worden, kunnen mensen met een beperking dit evenement met een gerust hart bezoeken.”

 

Hendrik Jan Schuttert vindt het belangrijk dat ook mindervaliden zijn evenement kunnen bezoeken. “CSI OMMEN is naast een sportief evenement op topniveau in de afgelopen jaren ook uitgegroeid tot feest van ontmoeting en gezelligheid”, zegt hij. “We hadden altijd wel wat voorzieningen voor mensen met een beperking, maar na een gesprek met de voormalig minister van gehandicaptenzaken Rick Brink, realiseerde ik me dat we nog veel meer konden doen. Dingen die niet eens heel veel moeite kosten, maar die er wel voor zorgen dat ook mensen met een beperking hier echt een dagje uit kunnen beleven.”

 

Behalve invalidenparkeerplaatsen en een speciale tribune voor mensen met een rolstoel, komt er dit jaar ook een invalidentoilet en wordt de publiekstent toegankelijk gemaakt door een rijplank die wordt afgezet met een opvallende kleur tape, zodat ook slechtzienden hier gemakkelijker de weg kunnen vinden. De bar in de publiekstent en de muntenverkoophokjes worden van een lager liggende gedeelte. Op het terras van de publiekstent worden ook een aantal zitplaatsen ingericht voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Op de tribune wordt een aantal stoelen vrij gehouden voor mensen die moeite hebben met veel prikkels. Voor hen gaan op donderdag 7 juli tussen 14:00 en 16:00 uur ook de luidsprekers uit, zodat zij in alle rust kunnen genieten van de wedstrijden. Ina Jaspers en Adrianne Leussink zijn tevreden met de opbrengst van het overleg. “Ik heb begrepen dat bezoekers met een beperking ook nog via social media kunnen aangeven aan welke maatregelen zij eventueel behoefte hebben”, zegt Adrianne. “Het zal voor sommige mensen met een beperking gevoelsmatig misschien nog een stap zijn om hier te komen, maar aan de inrichting van het terrein zal het niet liggen. Iedereen is hier welkom.”

Artikel delen: