Herstel fontein Waterfront kost 25.000 euro (update) - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Herstel fontein Waterfront kost 25.000 euro (update)

DALFSEN – De herstelwerkzaamheden aan de fontein in het Waterfront kosten de gemeente Dalfsen 25.000 euro. Wethouder Ruud van Leeuwen meldde maandagavond in de raadscommissie dat de gemeente het in kunststoffen gespecialiseerde bedrijf Koers Polyester uit Nieuwleusen heeft ingehuurd. Deze gerenommeerde partij gaat samen met PanelPrint, ook uit Nieuwleusen, de herstelwerkzaamheden uitvoeren.

Daarmee gaf Van Leeuwen antwoord op een van de vragen van CDA-fractievoorzitter Bert Ruitenberg bij de behandeling van de Meerjaren Prognose Grondexploitaties (MPG).

De fontein is al jarenlang een van de gemeentelijke zorgenkindjes. Bij de feestelijke in gebruikneming van de fontein in mei 2017 benadrukte toenmalig burgemeester Han Noten en trotse geestelijk vader van het pronkstuk dat ‘een plein pas fijn is met een fontein’. Toen wist hij nog niet dat het paradepaardje van het project Waterfront in de praktijk voor de nodige problemen zou gaan zorgen.
Zo had de waterspuiter eerst een aantal kinderziektes en daarna vergeelde de mozaïeken vloer. De steentjes werden er uitgehaald en er kwam een volledig nieuwe mozaïek van glas. Hierdoor moest de vloer kleur- en slijtvast zijn en zouden eerdere problemen van verkleuring en beschadiging tot het verleden behoren. Dit pakte anders uit. Bij de volgende aflevering van de fonteinsoap, zo’n twee jaar geleden, waren er opnieuw problemen met de vloer (onder andere scheuren en gevaarlijk uitstekende steentjes). Er kwam een afzetting rondom de fontein en de waterpret voor spelende kinderen was voorbij.

Lokale ondernemers gaan nu aan de slag om er een mooie goed werkende fontein van te maken. Op maandag 20 juni start Koers Polyester met het vervangen van de vloer. De oude vloer gaat eruit en er komt een vloer in die ook gebruikt wordt bij een buitenzwembad. De werkzaamheden duren ongeveer 3 weken. Ze verwachten uiterlijk op vrijdag 8 juli klaar te zijn. In de eerste week wordt een tent opgezet en wordt de mozaïekvloer verwijderd en de vloer opgevuld en uitgevlakt met polyesterbeton. Vanaf de tweede week wordt de vloer laag voor laag opgebouwd waar PanelPrint het kleurenpatroon in zal verwerken. Uiteindelijk krijgt de vloer een antislipcoating die zorgt voor een lange levensduur van de kleuren en een veilige speelplek. Als de vloer is uitgehard wordt de tent weggehaald.

De gemeente wil samen met bewoners ook kijken welke aanpassingen nodig zijn om het project Waterfront dit jaar af te ronden. Het gaat vooral om (groen) werkzaamheden bij de Witte Villa. Hier bouwt restaurant De Sukerieje een nieuw magazijn op de plek waar nu nog een container staat.
Ook komen er fietsvoorzieningen en staan er mogelijk enkele verkeerstechnische aanpassingen op stapel. De gemeente denkt aan het instellen van eenrichtingsverkeer in de Eshuisstraat en de Kleine Veerstraat. Ook nut en noodzaak van het veiliger maken van de kruispunten met de Raadhuisstraat wordt nog beoordeeld. Er is nog geen concreet plan en de kosten hiervan zijn ook nog niet bekend.

 

Artikel delen: