Leerlingen Adviseurs van de Toekomst stellen stadsstrand voor

VECHTDAL – Het jongerenadviesbureau Stabiel Betrouwbaar Reizen van Greijdanus Hardenberg won vandaag de bokaal in het educatieve project Adviseurs van de Toekomst. Zij gaven advies aan de gemeente Hardenberg over de mogelijkheden van het Vechtpark. Het adviesbureau kwam met het advies om mobiele horeca te plaatsen in het Vechtpark én een zwemstrand daarbij te maken, waar jongeren kunnen vertoeven.

 

 

Wethouder Alwin te Rietstap, voorzitter van Ruimte voor de Vecht en tevens voorzitter van de jury van Adviseurs van de Toekomst mocht de prijs aan de leerlingen overhandigen.

 

Adviseurs van de Toekomst is een samenwerking tussen Natuur en Milieu Overijssel en Ruimte voor de Vecht en natuuractiviteitencentrum De Koppel. Het is een educatief programma om jongeren meer in aanraking te brengen met het Vechtdal en de vraagstukken die er in en rondom de Overijsselse Vecht spelen. Zij vormen tijdens de lessen jongerenadviesbureaus. Vandaag presenteerden zij hun adviezen tijdens het eindevenement in de raadzaal van de gemeente Hardenberg. In Hardenberg waren er drie klassen van het Greijdanus College waar de officiële jury hun adviezen serieus heeft bekeken.

 

Creatieve oplossingen

Het jurypanel bestond uit Alwin te Rietstap (gemeente Hardenberg), Bart Visser (Ruimte voor de Vecht) en Jaap Nonnekens (Waterschap Vechtstromen).  De adviesbureaus hadden ieder hun eigen aanpak, dus het was voor de jury pittig om hier een winnaar uit te selecteren. “Het was mooi om de betrokkenheid bij dit project te zien en horen”, aldus Alwin te Rietstap. “We hebben goed geluisterd naar de verfrissende kijk van deze jeugd. Deze invalshoeken zijn interessant voor de projecten van Ruimte voor de Vecht.”

 

Adviezen

Van de drie groepen viel de nummer 1 vooral op door de professionele manier van presenteren, het leuke advies en wellicht zelfs hun eigen wens om dit advies te realiseren. De vraag bij het jongerenadviesbureau was namelijk om mee te denken over balans in rust en drukte, onder meer in en rondom het Vechtpark. Zij gaven het advies om te werken met mobiele horeca, foodtrucks, die je neer kan zetten op drukke momenten en weg kan rijden wanneer het rustig moet zijn voor de natuur. Wanneer daar meteen een elektrisch oplaadpunt is voor bootjes en een stadsstrand om te zwemmen en te verblijven, is dit ook een mooie plek waar jongeren elkaar kunnen treffen. Een ander bureau gaf adviezen voor het uitgraven van de haven ten koste van de parkeergarage. Maar ook kwam er een jongerenadviesbureau met verrassende merchandise.

 

Tien jarig bestaan van Adviseurs van de Toekomst

Binnen Adviseurs van de Toekomst werken overheden, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen. Het doel? Kinderen en jongeren meer in aanraking brengen het Vechtdal en de vraagstukken die er in en rondom de Overijsselse Vecht spelen. Al tien jaar gaan leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en mbo als adviesbureaus aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 2500 leerlingen in de loop der jaren aan deelgenomen.

Artikel delen: