Fietsstimuleringsidee basisschool CBS De Spiegel - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Fietsstimuleringsidee basisschool CBS De Spiegel

DALFSEN – “Fiets je het Rondje Pontje mee?”  De leerlingen van CBS De Spiegel presenteren met trots hun fietsroute. De winnaars van de Kindergemeenteraad 2022, groep 7 van CBS De Spiegel, presenteren met trots hun fietsroute ‘Rondje Pontje’. Met dit idee proberen de leerlingen inwoners op de fiets te krijgen en te laten zien hoe leuk fietsen kan zijn. Dit idee is voortgekomen uit de kindergemeenteraad op 19 mei 2022, waarbij diverse scholen hun ideeën rondom fietsstimulering presenteerden.Uiteindelijk won CBS De Spiegel en wordt nu hun idee daadwerkelijk uitgevoerd. De aftrap vond vrijdag 1 juli 2022 plaats in het bijzijn van wethouder Betsy Ramerman, de basisschooldirecteur, leerkrachten, ouders en leerlingen van groep 7 van deze school.

 Bij de IJssalon in Dalfsen kunnen inwoners een routeboekje voor €1,- kopen en aan de hand van de opdrachten de route fietsen. Na afloop krijgen deelnemers een welverdiend ijsje bij IJssalon Dalfsen. De route is 14,4 kilometer lang, dus is goed te fietsen voor jong en oud.

“We vinden het echt super leuk dat ons idee echt uitgevoerd wordt nu. In de klas zijn we druk bezig geweest met alle voorbereidingen. We hebben zelf de boekjes en posters gemaakt en hebben een leuk filmpje gemaakt. Hopelijk doen zoveel mogelijk mensen mee!”, aldus de leerlingen van CBS De Spiegel.

Wethouder Ramerman vult aan: “We vinden het belangrijk dat mensen de keuze maken om in plaats van de auto de fiets te pakken. Het is een veilige vorm van vervoer, goed voor je fysieke gezondheid en is ook nog eens goed voor je mentale gesteldheid. Hoe leuk is het dat deze leerlingen aan de slag zijn gegaan met nadenken hoe je inwoners kan laten fietsen? Zij dachten: met een ijsje en een leuk boekje met opdrachten lokken we de mensen wel. En ik denk dat ze daar gelijk in gaan krijgen. Dus: opa’s en oma’s, ouders en kinderen, kom een boekje halen en doe mee! Het kan nog tot einde van deze zomer.”

Kindergemeenteraad

Donderdag 19 mei 2022 werd door ProDemos de Dag van de Kindergemeenteraad georganiseerd. Voorafgaand aan deze kindergemeenteraad hebben vijf scholen die meededen zelfstandig in de klas een idee voorbereid rondom fietsstimulering: hoe krijg je inwoners op de fiets? Hier zijn veel ideeën uit gekomen die een afvaardiging op 19 mei heeft gepresenteerd. Naast de strijd om de winst, leerden de kinderen hoe de ‘echte’ gemeenteraad te werk gaat, hoe democratie werkt en hoe het zit met een meerderheid versus minderheid voor bepaalde plannen.

Foto's 5
Fietsstimuleringsidee basisschool CBS De Spiegel - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Fietsstimuleringsidee basisschool CBS De Spiegel - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Fietsstimuleringsidee basisschool CBS De Spiegel - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Fietsstimuleringsidee basisschool CBS De Spiegel - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Artikel delen: