Scheer’nsliepers en  ander volk - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

   Scheer’nsliepers en ander volk

LEMELERVELD – Zo  vólle bint t`er nie meer die ons nog weet te vertel’n aover vröm langs de deure. Luu  met een  ravelrand waorover barre völle verhaal’n deur de streek göng .Slim raar volk kreeg ie mangs op de stoepe, maar sie wön vaak ofjach e gêêm deur`n hellege hond.  

 

Allerlei negotie in een grote koffer gung ze met langs deure   op een oude fiets of te voet naar ver afgelegen boerderijen.   Met verve vertelden ze  ongeleufelijke verhalen aover het wel en wee   in de boerschop waor oe de  griebels van  aover de  grabbels gung. Olde luu die zo maar uut de tied e kom bint, jao  d`r wón verteld dat ze  vaak met  griezelijke veurgezichten in hun dreum angstig deur de tied gung. Bewoners deur de dreugte op den  hogen kaamp  geen kinder meer kunt krieg`n . Niet alleen in‘t veurhuus een misse boel maar ook op de stal geen   jonk vee meer, al leup de inseminator de deure plat.

 

Bij zomerdag wist zuk volk  een heujberg op te zuukn um te slaopen, als de winter veur de deure stönd bie een bekend  boerenadres in de hilde boven de koeien. Een enkele keer werd hen gevraagd om   knollen of bieten te helpen trekken, veur wat onder kurke.

 

Jan met de hönties een bekend figuur, op een oude fiets in gezelschap van een aantal honden, met aan het stuur een niet te tellen aantal conserven blikjes. Bij een slager in de  dorpsstraat werden hier  veel leverworsten gekocht verdeeld onder de honden en hemzelf. Hoe de schoolgaande jeugd hierop reageerde laat zich raden.

 

De “schrik van Harculo” een angstaanjagend figuur woonachtig rond Wijhe of Olst in het zwart geklede persoon rijdend op een opmerkelijke grote fiets met tassen waarin altijd zichtbaar een opvallende bijl. Ook hier liet de jeugd zich niet onbetuigd en daagde  hem uit zijn geweldig stemgeluid te laten horen in diverse toonhoogten.

 

Niet te vergeten de – scharensliep – die op gezette tijden ons dorp aandeed, met een vakkundige hand wist hij scharen en messen klein en groot vlijmscherp te maken. Hak en kloofbielen veur het zwaordere werk en niet te vergetten de hiep in gebruuk um kippen of ander pluumvee met een doeltreffende mep het  leêmslich uit te blaozen op weg naor de soeppanne.

 

 

De meest bekende onder hen; Scheer’nslieper Frits van Engelen, in disse tied bint`er Historische Verenigingen um die luu –  jaor’n e`leen uut de tied e kom bint- opnieuw an ons veur te steln .          Zo ook de Historische Vereniging Raalte en omstreken sie roept disse bekende figuur op in ieders  Sallands geheugen en historie .

 

Zelden ontbrak hij op de vroegere Raalter weekmarkt ook reed hij zijn rode slijperskar af en toe naar zijn vaste stek bij café van Tongeren in Lemelerveld om bewondering af te dwingen van völle luu in het dorp..

 

 

Een kop koffie kreeg hij veur zien werk van dankbare buurvrouwen  maar ook manluu kwaam  graag de kunst van hem of kieken.

Wie bint er nog,  um dit ulu  allemaol te kun verteln  over van Engelen, die in 1987  veur altied oons olde straotbeeld achter zich leut . Maar er is zo barre völle waorover  wule met oe wilt bakkeleien as wie de tied kriegt.

Met dank aan; Harry Nijboer

Historische Vereniging Raalte en omgeving

Historische Werkgroep Lemelerveld.  4 Augustes 2022

H.Huisman

 

 

 

 

 

Artikel delen: