Onderhoud bos op Landgoed Den Berg - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Onderhoud bos op Landgoed Den Berg

DALFSEN – DEN BERG – Werd er al gewerkt aan een artikel over de dunningswerkzaamheden in het bos van Landgoed Den Berg, het had ook al de aandacht getrokken van een vaste wandelaar in het gebied. Bij deze onze informatie en een uitnodiging.

Momenteel zijn er op landgoed Den Berg op de bomen kleuren aangebracht, dat noemt men blessen. Als landgoedbeheerder worden er mij regelmatig vragen gesteld over wat die kleuren betekenen en wat er gaat gebeuren.  De bossen en natuur op het landgoed  zijn een levend organisme. Bomen groeien, bomen sterven, bomen worden huisvesting of voeding voor de natuur.

De blesser, Roy Schuurman van Bosbalans (uut Hoonhorst) legt het uit. Landgoed Den Berg streeft naar gezonde bossen die meerdere functies  vervullen. Op de ene plek ligt het accent op een parkachtige omgeving, op een andere plek krijgen natuurwaarden meer aandacht. En weer ergens anders wordt er hout geteeld om te verkopen voor diverse doeleinden. Op elke plek in het bos is de situatie net even iets anders en zal een (al dan niet) te nemen maatregel er ook altijd weer anders uitzien. Feit is dat de voorbereidingen die nu hebben plaatsgevonden erg zichtbaar zijn voor jou, de voorbijgangers en recreanten.

De kleuren die je ziet hebben te maken met voorbereidingen voor dunning en uitkap op landgoed Den Berg. Er zullen bomen geoogst gaan worden. Vaak wordt gedacht dat bomen geoogst worden omdat ze ziek zijn, dat is meestal niet het geval. Vaak gaat het juist om het bevoordelen van een andere boom in de nabije omgeving zodat die meer groeiruimte krijgt en dik en oud kan worden. Er zijn legio van overwegingen die eraan ten grondslag liggen.

De kleuren en tekens die je nu ziet hebben tot doel om de uitvoer van de werkzaamheden in zo goed mogelijke banen te leiden. Een roze ring om een boom betekent dat deze boom geoogst gaat worden. Niet meer en niet minder. Daarnaast zijn er her en der blauwe stippen herkenbaar, onder het motto “blauw is blijven” of “blauw is bijzonder”. Hierbij gaat het om pareltjes van bomen. Een dubbele witte streep wijst op de plek waar het zogenaamde dunningspad (alleen voor de machine) komt, en ter verduidelijking staan er pijltjes (> en <) om de passeerrichting aan te duiden.

Een van de belangrijkste uitgangspunten hierbij is dat de bosbodem buiten de bestaande wegen en paden zo min mogelijk wordt bereden. Dit omdat alle waarden in het bos, zowel natuurwaarden, recreatieve en productieve waarden, hun oorsprong en gezondheid vinden in een gezonde bodem.

Afhankelijk van de situatie en de boom zelf zal een deel van de boom, meestal de top, in het bos achterblijven om als dood hout een bijdrage te leveren aan de natuurwaarde. Ook de voedingsstoffen, die veelal in het dunnere hout en de takken zitten, blijven zo beschikbaar voor de volgende generatie. In een parkachtige situatie, zullen de takken vanuit esthetisch oogpunt wat vaker worden afgevoerd.

Voor diegenen die naar aanleiding van dit artikel meer willen weten over bos en bosbeheer? Het is mogelijk om deel te nemen aan een door het landgoed georganiseerde excursie. De “blesser” zal u dan alle informatie geven over de gebruikte kleuren, de functies in- en van het bos en natuurlijk uw vragen beantwoorden.

De excursie vindt plaats op zaterdag 29 oktober 2022 en start om 14.00 uur. Verzamelpunt is de parkeerplaats bij het landgoed. U kunt zich aanmelden via info@havezatedenberg.nl

Arie van der Mee.

Foto's 3
Onderhoud bos op Landgoed Den Berg - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Onderhoud bos op Landgoed Den Berg - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: