Vogeltrek - Foto: Jos Scholten
Foto: Jos Scholten

Vogeltrek

DALFSEN – De trek van vogels is een boeiend fenomeen. In het voor-, en najaar is er een grote verplaatsing van vogels. In de najaarstrek vliegen naar schatting ca 2,5 miljard vogels naar het zuiden. Het meest naar Afrika maar ook naar Zuid-, en West-Europa. Een kampioentrekker is de noordse stern.

Deze soort broedt op de noordpool en overwintert op de zuidpool en keert nadien terug om op dezelfde locatie in het noorden te broeden. Vogels navigeren door zich te oriënteren op kenmerken in het landschap, zoals bergen, kustlijnen en rivieren. Maar ook op de stand van de zon en sterren en sommige soorten “lezen” het magnetisch veld van de aarde.

Vele soorten vogels hebben een sterke voorkeur om niet over het water maar over het land te vliegen. Hierdoor concentreert de trek zich op smalle, nauwe punten zoals bij Falsterbo (zie foto) in Zweden.
Deze concentratie van vogels wordt al ruim een eeuw gevolgd en bestudeerd. Voor de geïnteresseerden is de site “www.falsterbofagelstation.se” de moeite waard. Met behulp van de app “Animal tracker” kunnen individuele gezenderde vogels worden gevolgd.

De trek is in volle gang en ook in Dalfsen waar te nemen, dus……opletten.

Jos Scholten

Artikel delen: