Gitaren op school - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Gitaren op school

DALFSEN – ZWOLLE–  Thorbecke scholengemeenschap in Zwolle heeft een speciaal Technasium traject. Dit traject is er voor leerlingen die graag onderzoeken, ontwerpen en bouwen. Eerst denken en dan doen. Op deze school zitten ook veel leerlingen en leerkrachten uit Dalfsen.

Muziek instrumenten bouwen, is een van de vele mogelijkheden die deze school biedt. Als cigar box gitaar bouwer/speler is mij gevraagd, of ik aan het begin van het schooljaar een demo wilde komen geven met mijn  diverse zelfgebouwde cigar box gitaren en zo de kids een aantal voorbeelden te geven, te prikkelen en laten nadenken over hoe een gitaar zou kunnen worden.

Daarna als de in groepjes gebouwde gitaren af zijn, mocht ik komen testen, keuren en een cijfer geven.

Een van de voorwaarden van mijn kant was dat de 3- of 4 snarige gitaren zoveel mogelijk van hergebruikte materialen werden gebouwd ( waarom: zie https://waarde-ring.nl/overal-kun-je-muziek-uithalen/ red.).

Na weken van ontwerpen, bouwen, opnieuw bouwen, zagen, zwoegen, schuren, zuchten en schaven, onder leiding van o.a. de Dalfser leerkracht Andre, was vandaag de GROTE dag van de keuring.

Esthetisch waren er prachtige gitaren gebouwd en ook van heel veel hergebruikte materialen. De ene groep was naar de Kringloop winkel voor materialen geweest, een ander had bij het afvalhout van alles kunnen vinden een derde had wat oude spullen van huis meegenomen.

Bij elke gitaar was het weer spannend toen we hem voor het eerst op de versterker aansloten, maar bijna allemaal deden ze het en na wat tips en tricks kregen we de laatsten ook aan de praat.

En zo kregen alle gitaren een ruime voldoende. Blij gezichten natuurlijk en na afloop hebben we natuurlijk met z’n allen nog een leuke rock lick gespeeld.

Een prachtig project en zeker voor herhaling vatbaar.

Zie de bijgaande foto.

Muzikale groet,

Henri G.

Artikel delen: