Agnietentocht - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Agnietentocht

ZWOLLE – Agnietentocht in navolging van goed doen en recht zoeken. Docent Agnieten College treed in voetsporen Thomas a Kempis en Swedera van Rechteren. Op zaterdag 21 januari, Internationale St. Agnesdag, vertrekt de Augustijner Monnik “ Thomas a Kempis “ met zonsopgang ( 8.33 u.) vanaf de Agnietenberg in Berkum ( waar de Augustijner Monniken uit Dalfsen naar toe zijn verhuisd), voor een fiets -/wandel-/trein reis langs zoveel mogelijk Agnietenkloosters in de Regio Oost en Midden Nederland.

Bij elke plek van een voormalig Agnietenklooster staat Thomas a Kempis stil bij de vraag of de plaats een gemeenschap is van goed doen en recht zoeken. Wordt er bijvoorbeeld recht gedaan aan de identiteit, de geschiedenis, van de plaats zelf, zijn mensen van buiten de gemeenschap welkom, hoe staat het met zorg en welzijn binnen de gemeenschap ?

Agnes betekent zuiver, kuis, niet van twee walletjes eten, woord en daad ineen, in “ Navolging van Christus “, het wereldbekende boek van Thomas a Kempis.

 

De bekende monnik gaat van de Agnietenberg aan de Vecht, naar Zwolle ( twee locaties Agnietenkloosters), Kampen, Elburg, Harderwijk, Amersfoort, Utrecht, Arnhem, Zutphen, Deventer, en Diepenveen.

Het Agnietenklooster te Diepenveen was het eerste vrouwenklooster van de Moderne Devotie, gesticht door Swedera van Rechteren uit Dalfsen, en Johannes Brinckerinck uit Deventer.

 

Iedereen kan een stuk mee fietsen, wandelen, of mee reizen in de trein, met Thomas. Vanaf 16 januari is het Schema van de Agnietentocht te vinden op de website ;  kerkenvanzwolle.nl

 

Thomas a Kempis maakt deze reis om verschillende redenen ; allereerst om Huize Agnes in Utrecht te steunen, daarnaast om aandacht te vragen voor navolging van goed doen en recht zoeken, tenslotte om de plaatsen en provincies bewust te maken van de beweging van de Moderne Devotie, en de invloed daarvan, op de eigen identiteit en cultuur.

Het begrip Brede Welvaart ( welvaart en welzijn), waar alle gemeentes nu druk mee zijn, werd in Nederland door de Moderne Devotie Beweging voor het eerst vorm gegeven.

  • Reis een deel van een route, of een hele route(of meer), mee met Thomas en laat u sponsoren voor Huize Agnes. Kan al vanaf 1 km. !
  • Huize Agnes helpt vrouwen en kinderen zonder papieren. Ze zijn dakloos en gevlucht voor oorlog en geweld of zijn slachtoffer van mensenhandel.
  • Huize Agnes biedt hen een tijdelijke, veilige plek, waar zij weer mens kunnen zijn, en hun kinderen weer kind.
  • Huize Agnes geeft moeders weer een kans en kinderen een toekomst!

 

FIETS MEE MET THOMAS VOOR AGNES, EN/OF SPONSOR FIETSERS !

IBAN NL79INGBOOO4861208  t.n.v. Thomas voor Huize Agnes

( foto’s van website Huize Agnes en van Nieuws 030)

 

Foto's 2
Agnietentocht - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: