Landschap Overijssel koopt 11 hectare

DALFSEN – Landschap Overijssel koopt 11 hectare in de uiterwaarden langs de Vecht. Landschap Overijssel heeft mede dankzij steun van het Prins Bernard Cultuurfonds 11 hectare grond in de uiterwaarden van de Vecht aangekocht. Het aangekochte gebied tussen Zwolle en Dalfsen sluit aan bij het bestaande eigendom van de organisatie langs de Vecht en biedt veel mogelijkheden voor verdere versterking van de natuurwaarden

Landschap Overijssel ziet kansen voor de doorontwikkeling van zeldzame natuurtypen als stroomdalgraslanden en hardhoutooibos. Verder kunnen zich natuurrijke oevers met waterriet, onderwatervegetatie en soortenrijk en kruidenrijk grasland met specifieke vegetatie zoals de steenanjer, rivierkruiskruid en tripmadam ontwikkelen.

Het perceel aan de Vecht is aangekocht van een agrarisch bedrijf. Dit bedrijf is, samen met twee andere bedrijven, druk bezig met verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Onderdeel van de koopovereenkomst is dan ook dat zij de komende jaren circa 15 hectare extra grond van Landschap Overijssel pachten die recentelijk is vrijgekomen.

Daarnaast ondersteunt Landschap Overijssel bij het verkrijgen van aanvullende subsidies voor technische innovatie op het bedrijf. Met de extra grond en de technische innovatie werken zij aan verduurzaming van de melkveehouderij en vermindering van de stikstofuitstoot. Het bedrijf heeft hiermee geen derogatie meer nodig.

 

Artikel delen: