Olifantsgras heeft echt de toekomst - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Olifantsgras heeft echt de toekomst

REGIO – Miscanthus, of olifantsgras, is een houtachtige grassoort van oorsprong afkomstig uit Zuidoost-Azië. Ook in Europa groeit het gewas goed. De temperatuur en de hoeveelheid neerslag zijn een goede voedingsbodem voor de groei. Sterker nog, het gewas wordt ook hier tot vier meter hoog. Eenmaal geplant kan er zeker 20-25 jaar jaarlijks geoogst worden.

Bovendien heeft miscanthus veel voordelen ten opzichte van andere gewassen. Wat dit gewas bijzonder maakt is de hoeveelheid CO₂ dat het opneemt. Miscanthus is een zogeheten C4-gewas en daardoor zeer efficiënt in de vastlegging van CO₂. Het gewas neemt zeker vier keer zoveel CO₂ uit de lucht als bomen.

In tegenstelling tot sommige gewassen is miscanthus niet invasief. Het woekert dus niet en vormt geen bedreiging voor bestaand groen.

Andere voordelen van het gewas zijn dat het geen onkruidbestrijding of andere bestrijdingsmiddelen nodig heeft. Ook bemesting is niet nodig en irrigatie evenmin.

Daarnaast is het de ideale schuilplek voor klein wild door de hoogte en dichtheid van het gewas. Uitstekend voor de biodiversiteit dus. Maar de grootste en onzichtbare biodiversiteitswinst vindt plaats onder het oppervlak.

Er kan heel veel mee gedaan worden: Het gras heeft erg veel mogelijke toepassingen van meer tot minder hoogwaardig. Zo kan het simpelweg worden gebruikt als biobrandstof, maar ook bewerkt om als grondstof te dienen in o.a. papier, bioplastics en zelfs bouwmaterialen. Miscancell gebruikt het onder meer in de vervaardiging van klimaatvriendelijk asfalt, (grasvalt)  In tegenstelling tot traditioneel asfalt wordt er een stuk minder CO2 uitgestoten bij de productie én slaat het bovendien koolstof op. Zo wordt er dubbele klimaatwinst geboekt.

Tegelijkertijd levert deze teelt voor de land- of tuinbouwer een aanzienlijk en betrouwbaar rendement op voor lange termijn met minimale inspanning. Daarom is olifantsgras in combinatie met carbon credits een gouden greep.

Artikel delen: