DALFSER EMMEN – Op Poppenallee 32 stond ooit een sigarenfabriek; Deze eerste sigarenfabrikant in de gemeente Dalfsen was de 18-jarige Gerard Hendrik Otterman aan de Poppenallee 32 in Emmen. In 1880 richtte hij daar in het huis van zijn vader Wilhelmus Otterman een sigarenfabriek op met een erfenis van zijn grootmoeder.
Hij deed goede zaken, want in 1884 kocht hij het pand van zijn vader. Er werkten daar toen 33 arbeiders, zowel van buitenaf als uit Dalfsen afkomstig. In de loop van 1888 werd de sigarenfabriek gesloten en tot 1893 is daar nog een thuismakerij geweest. In het dorp Dalfsen waren ook enkele sigarenfabrieken. Tussen de beide wereldoorlogen verdwenen in Nederland veel van die kleine fabriekjes. De laatste fabriek in Dalfsen aan de Vechtstraat werd in 1954 verkocht. Maar nog steeds staan voor het gebouw aan de Poppenallee 4 prachtige oude bomen. De grote boom links is een lindeboom en ook de 3 knotlindes zijn van dezelfde soort Lilia Europea. Een oude foto en een nieuwe foto geven ook aan dat het pand een stuk kleiner is geworden en in de zestiger jaren is omgebouwd tot woning van de familie Henk Ekkelenkamp. Iets verder richting Dalfsen staat de witte woning van Mevr. Lindeboom. Ook hier staan 6 mooie lindebomen die zeker aandacht verdienen. Zeker zo bijzonder is een enorme solitaire eik verder in het land, schuin achter deze woning. Naar verluid zou dit een Markeboom geweest zijn, dus een belangrijk punt voor de Marken in die tijd, deze boom kan zeker meer dan 200 of misschien wel 300 jaar oud zijn. Ik had nog een oude herfstfoto van die boom, die voeg ik toe. Een boom om zuinig op te zijn en verdient zeker het predicaat monument met een geschiedenis.. Eigenlijk verdient die boom een bodembescherming zodat de wortels niet door vee beschadigd kunnen worden, maar dat is aan de eigenaar.
Op de hoek Poppenallee met de Emmerweg, stond vanouds een tolhuis vlak aan de “grintweg”. Het had een afgeschuinde gevel op beide hoeken, met daarin ramen die naar beide kanten uitzicht gaven op de weg. Het rechterraam is vervangen door een deur. Later werd dit café en bakker Schuurman. Tegen het oude tolhuis werd door Schuurman een rechthoekig café en bakkerij gebouwd, zodat er een driehoekig halletje ontstond, waarin zich een schuine deur bevond, terwijl een tweede deur toegang gaf tot het café. Daarachter lag een speeltuin. Het laatst eigendom van Frits Schuurman. (Zie eerder geplaatst artikel over Schuurman op Dalfsennet en vul op “zoek” Schuurman in). Ook dit alles is in de zeventiger jaren verdwenen en nu is daar transportbedrijf Wim Brouwer en Zn gehuisvest. Gelukkig zijn de oude kastanjebomen blijven staan. Oorspronkelijk stonden deze 4 kastanjes Aesculus Hippocastanum, nu staan er nog 3. echter 1 van die bomen is ernstig aangetast door een zwam, afgelopen winter stonden er meerdere paddenstoelen op de stam, dus die heeft in elk geval de langste tijd gehad en als die nog kon praten, zouden er de wildste verhalen naar boven komen.
Eerst een oude grintweg, vanaf ongeveer 1830 /1840 is hier sprake verharding en krijgt het de naam Poppenallee. Voor die tijd liep de weg richting Zwolle, van hier via de Oudeweg (zandweg), Mataramweg en Marshoekersteeg, over de Herftelaan door naar Herfte/Zwolle. De naam Poppenallee komt van de bewoner die woonde op de hoek met de Marshoekersteeg, fam Poppe..
Emmen een prachtige historie; In de combinatie van het Tolhuis, Café, bakkerij en sigarenfabriek en met de voormalige openbare Emmerschool die er al stond vanaf 1682 tot 1907, daarna bouwbedrijf Dissel. Samen een belangrijk gebied voor de omgeving. Aan de Emmerweg nog een zeer oude boerderij (Verkouw), schatting ook meer dan 240 jaar oud. Zeer forse oude eiken achter het huis en nog 2 van de 4 lindebomen aan de voorkant van het huis. Een van de 2 bomen lijkt ernstig in verval, maar als je dichterbij kijkt is te zien dat nieuwe stammen in het hart van de boom zijn ontstaan en dus kans dat de boom gewoon verder leeft, misschien wel weer tot een generatie verder.
WvdV