Nieuwe locatie Grammofoonmuseum Nieuwleusen nadert voltooiing! - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Nieuwe locatie Grammofoonmuseum Nieuwleusen nadert voltooiing!

NIEUWLEUSEN – In het voormalige gemeentehuis van Nieuwleusen, aan het Westeinde 2, wordt dezer dagen volop gezaagd, getimmerd en geboord. Een enthousiaste groep vrijwilligers is bezig met de laatste fase van de herinrichting van dit markante gebouw (zie foto hieronder), waar medio dit jaar het Grammofoonmuseum Nieuwleusen wordt ondergebracht.

Dit bekende en bijzondere museum was tot dusver gehuisvest aan De Smeule, bij de woning van Jelle Bos, die in de loop van decennia een prachtige en hoogwaardige collectie van historische grammofoons heeft opgebouwd. Begin jaren 90 was de collectie deels ondergebracht in het Verzamelmuseum Veendam en deels bij Jelle thuis. Naarmate de collectie uitbreidde ontstond de behoefte aan een grotere tentoonstellingsruimte die als museum zou kunnen dienen.

Aldus werd in 2005 het Grammofoonmuseum Nieuwleusen geopend aan De Smeule 3, in een speciale vleugel van Jelles woning. Vele duizenden mensen hebben daar in de afgelopen jaren een bezoek gebracht aan dit fascinerende museum, waarbij de collectie zich gestaag uitbreidde. Om de continuïteit te waarborgen, werd het beheer van het museum enkele jaren geleden ondergebracht bij een stichting, waarbij Jelle Bos als stimulerende kracht onverminderd actief bleef.

Om het museum verder te professionaliseren slaagde de stichting erin om het voormalig gemeentehuis van Nieuwleusen te verwerven. Dit fraaie gebouw moest natuurlijk volledig  heringericht worden om als museum te kunnen functioneren.

Zo was het installeren van een personenlift noodzakelijk. Met projectsubsidies, giften van particulieren en helpende handen van bedrijven uit de regio slaagde de stichting erin om de financiering van de ingrijpende verbouwing rond te krijgen. De coronaperikelen zorgden voor veel vertraging en onzekerheid, maar nu dat ook achter de rug is komt de opening medio dit jaar echt in zicht.

Het Grammofoonmuseum Nieuwleusen belooft op de nieuwe locatie een museum van grote allure te worden. Het gebouw ademt net als de getoonde collectie stijl en kwaliteit, zowel van binnen als van buiten, is prima bereikbaar met ruime parkeergelegenheid en ligt naast het Palthe Historisch Museum van Nieuwleusen, waarmee wordt samengewerkt. De historische trouwzaal (foto hiernaast) wordt geschikt gemaakt voor audiovisuele presentaties, maar kan op verzoek ook nog als trouw locatie geboekt worden.

Maar het belangrijkste blijft natuurlijk de getoonde collectie die door Jelle Bos zo liefdevol en professioneel werd opgebouwd. De collectie historische afspeelapparatuur omvat de periode 1897-1985 met honderden veelal unieke apparaten. Het collectiebeleid is er steeds op gericht geweest een brede collectie samen te stellen om alle technische systemen zoals die in de loop van de geschiedenis hebben bestaan werkend te tonen. Speciale aandacht is er voor de vormgeving ( design) van de historische apparatuur, die natuurlijk onderhevig was aan de heersende stijlen en modes.

Rondleiders in opleiding

Vooruitlopend op de komende opening zijn er nieuwe rondleiders in opleiding die onder meer vertrouwd gemaakt worden met het demonstreren van de apparatuur. Want het museum moet niet   alleen een  statische opstelling van apparaten in vitrines worden, maar een museum met veel beleving voor jong en oud.

In haar nieuwe locatie zal het Grammofoonmuseum Nieuwleusen een geweldige verrijking zijn voor het museumaanbod in Nederland. Het museum zal ongetwijfeld de nodige aantrekkingskracht uitoefenen op zowel liefhebbers als passanten.

Foto's 2
Nieuwe locatie Grammofoonmuseum Nieuwleusen nadert voltooiing! - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: