Ontwikkelingsproject Maag-, Darm- en Leverziekten in Malawi - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Ontwikkelingsproject Maag-, Darm- en Leverziekten in Malawi

DALFSEN – ZWOLLE – Wilt u de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (Endoscopieafdeling) van het Nhkoma Hospital in Malawi steunen met een financiële bijdrage? Dankzij uw donatie kan deze afdeling betere en doelmatiger zorg leveren. Wij, het ziekenhuis en de patiënten zullen u erg dankbaar zijn.

In Oost-Afrika komen veel aandoeningen van het maag-darmstelsel voor, zoals slokdarmkanker, slokdarmspataderen en zweren in de maag en darm. Slokdarmkanker kan ervoor zorgen dat het voedsel niet gemakkelijk door de slokdarm heen gaat. Slokdarmspataderen en zweren kunnen een verhoogde kans op bloedingen geven. Voor deze aandoeningen is het stellen van de diagnose en behandeling met een maag- en/of darmonderzoek (endoscopie) noodzakelijk.

Vanaf 2017 zijn een aantal werknemers van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van Isala Zwolle een ontwikkelingsproject gestart om zorg rond het maag-darmstelsel mogelijk te maken in het NKhoma Hospital Malawi .In Malawi hebben ze minimale middelen, financiën en ontbreekt het ook aan zorginhoudelijk kennis, waardoor alsnog veel mensen aan bovengenoemde aandoeningen overlijden. Met dit ontwikkelingsproject willen we de sterftegevallen verminderen. Afgelopen jaren zijn er vanuit Isala Zwolle artsen en verpleegkundigen afgereisd naar Malawi om daar chirurgen en verpleegkundigen te trainen in maag- en darmonderzoeken en zijn er middelen gegeven om deze uit te voeren.

Wij en onze collega’s van Nkhoma Hospital willen graag deze trainingen en behandelingen voortzetten. Het is belangrijk dat Afrikaanse artsen getraind worden in het uitvoeren van maag en darmonderzoeken, en zodoende ook op hun beurt weer jonge arts-assistenten hierin kunnen opleiden. Daarom gaat in augustus opnieuw een team van Isala naar Malawi toe om onze collega’s te leren hoe zij deze aandoeningen direct kunnen vaststellen en behandelen door middel van het plaatsen van een buisje (een stent) in de slokdarm, het toedienen van medicatie in het bloedingsplekje of het afbinden van de bloedende spatader.

Het team van Isala gaat op eigen kosten en in hun eigen tijd. Alleen voor de middelen en materialen voor de trainingen, het vaststellen van ziekten en behandelingen is geld nodig.

https://www.geef.nl/nl/actie/28053/donateurs?ref=geef-sharebutton?ref=geef-sharebutton

Video 1
Video:
Foto's 2
Ontwikkelingsproject Maag-, Darm- en Leverziekten in Malawi - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: