De uitdaging van het doorwandelen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

De uitdaging van het doorwandelen

VDECHTDAL – Voor de deelnemers uit het Vechtdal zit de Vitaal Vechtdal Challenge erop. Zij hebben de afgelopen 24 weken gewandeld onder begeleiding van een wandelcoach en zorg- of welzijnsprofessional. Op zaterdag 16 september is de challenge met een gezamenlijke wandeling afgesloten. Nu is het voor de deelnemers de uitdaging om door te blijven wandelen.

Veel animo

Begin april startten 170 deelnemers in Hardenberg, Ommen, Avereest of Dalfsen aan de Vitaal Vechtdal Challenge. Dit wandelprogramma is speciaal voor mensen met een chronische aandoening. Conditie opbouw, het afbouwen van medicatie en het herstellen van vertrouwen in het eigen lichaam zijn enkele doelen die de deelnemers vooraf stellen. “Ieder jaar merken we dat de animo voor het wandelen toeneemt”, vertelt Ellen van der Vegte van Vitaal Vechtdal. “De afgelopen jaren merken we dat veel deelnemers meewandelen om het sociale aspect. Wandelen is een laagdrempelige manier om in beweging te komen en daarmee voor een grote groep mensen makkelijk om bij aan te sluiten. In de challenge periode ontstaan er groepen en soms ook vriendschapsbanden. Er wordt gewerkt aan conditie, uithoudingsvermogen en kracht. Het is mooi om de ontwikkeling bij deelnemers op verschillende vlakken te zien”.

Extra aandacht voor het doorwandelen

Dat er zoveel deelnemers meedoen aan de challenge is mooi, maar jaarrond door blijven wandelen is pas de èchte uitdaging. Gerda Kloek, wandelcoach in Avereest geeft aan “Het mooiste is als mensen na de challenge als groep of in kleine groepjes door blijven wandelen. In Avereest is dit het eerste jaar na de challenge ook ontstaan en dat is harstikke mooi om te zien”. De groep wandelt op de dinsdagavond en onderhoudt contact via een eigen appgroep. Eén van de deelnemers zet een wandeling uit en verder wordt er zonder wandelcoach gewandeld. Gerda vervolgt, “Natuurlijk is wat extra aandacht altijd fijn. Daarom probeer ik eens in de maand een wandeling te organiseren op de zaterdagmiddag. We wandelen dan ergens buitenaf om ook te laten zien in wat voor prachtige omgeving we wonen. Een omgeving die bij uitstek geschikt is om te wandelen”.

Digitale middelen kunnen ook helpen bij het doorwandelen. Daarom heeft Vitaal Vechtdal dit jaar contact gezocht met de bibliotheek. Op alle locaties heeft de lokale bibliotheek workshops verzorgd. Hierbij werd uitleg gegeven over het maken van wandelroutes en het gebruik van een wandelapp. “Met een wandelapp kunnen de deelnemers elkaar volgen, routes delen en elkaar een compliment geven. Dit kan net het laatste stukje stimulans zijn om door te blijven wandelen”, zo geeft Ellen aan. Bibliotheek Dalfsen heeft nog één workshop ‘Wandelroutes maken’ gepland staan op 17 oktober in Lemelerveld. Alle inwoners uit het Vechtdal zijn welkom om hier kosteloos aan deel te nemen. Ook de bibliotheken uit de gemeenten Hardenberg en Ommen overwegen om een vervolg te geven aan de workshop.

Afsluiting in Vilsteren

Op zaterdag 16 september werd de challenge afgesloten met een gezamenlijke wandeling in Vilsteren. Vanaf Buurthuis de Vilsterij konden de deelnemers kiezen uit een route van 3, 5 of 10 kilometer. Het waren drie uitdagende routes. Na het wandelen was er koffie, thee en krentenwegge. En vanuit Vechtdal Marketing ontving iedere deelnemer een wandelroutekaart van het Vechtdal. Met een gevoel van trots gingen de deelnemers naar huis of brachten ze allereerst nog een bezoekje aan de Boeren Markt. Op een mooie zonnige ochtend werd de Vitaal Vechtdal Challenge in Vilsteren afgesloten.

Foto's 4
De uitdaging van het doorwandelen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
De uitdaging van het doorwandelen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
De uitdaging van het doorwandelen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: